Home / Пътеводител / Забележителности от света / Убари – пясъчното море с изключителни оазиси

Убари – пясъчното море с изключителни оазиси

Езерото Убари

Пустинята Убари, по-позната като пясъчното море Убари е изключително сух регион, намиращ се в югозападна Либия. То е покрито с пясъчни дюни, които заемат площ от около 58 000 квадратни километра. Там са разположени пясъчни дюни, плато и езерата Убари Идан. Озисът се намира на около 30 км от града на Германия в Либия.

Езерата Убари

Сушата в региона, обаче не е била вечна. В далечното минало, преди повече от 200 000 години, района на Убари е бил влажен и плодороден. Тук са падали много дъждове и е имало много реки, които дори захранвали огромно езеро с размерите на цяла Чехия. Изменението на климата довело до изпаряване на цялото езеро. Следи от него все още съществуват и до днес, но под формата на микро езера, разпръснати сред извисяващите се дюни. В момента има около 20 езера в пустинята Убари. Те представляват красиви оазиси с палмови дървета, които приличат на действителните “аномалии” в сурова пустиня. Езерата Убари са едни от малкото на планетата, които са разположени в средата на море от пясък и заради своите естетически качества, много от тях се считат за едни от най-невероятните оазиси в света. До тези места може да се стигне само с камили.

Езерата Убари

Гебраун, най-голямото езеро се намира в непосредствена близост до малко селце, в което има две джамии и училище. Хората, живеещи там имат мирен, но тежък живот, допреди 20 години, когато либийският президент Кадафи нарежда преместването на живущите в новопостроеното село с ток, канализация и други постижения на модерното време. По-късно старото село се разпада и бива покрито с пясък. Интересно е, че в оазиса все още живеят хора, които събират раци от езерото, изсушават ги на слънце и ги продават на пустинни номади.

ezerata-ubari-2

Езерото Ум ал-Маа е по-малко, но може би най-прекрасното. Неговото име означава “майка на водата” и напомня колко е важна водата в пустинята. Големите езера Мандара, както и няколко други убарски езера са напълно пресъхнали през последните десетилетия.

Езерата Убари

Характерно за убарските езера е, че са изключително солени. Това се дължи на факта, че водата в тях постоянно се изпарява. По този начин, минералите във водата на езерото стават по-концентрирани. Някои от езерата, чиято дълбочина варира между 7 и 32 метра, имат почти пет пъти по-солена вода от тази в морето.

Езерата Убари

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

3 + 2 =