Home / Пътеводител / Държави / Йордания – перлата на пустинята

Йордания – перлата на пустинята

Бедуин в традиционно облекло на фона на град Петра, в сърцето на пустинята е често срещана “картина”. Този търговски център, населен още от 1 200 г. пр. Хр. е едно от най-привлекателните места за археолозите и е основната туристическа атракция на Йордания.

Петра, Йордания

Снимка: Хюбер, 500px

Дългоочакваният мир

Нито една друга държавна в света не е била толкова дълго под чужда власт, колкото тази малка страна, разположена на границата между Изтока и Запада. Територията й последователно е завземана от израелисти , гърци, римляни, перси, византийци, араби (Омеядския и Абасидския халифат), а през XVI в. от Османската империя. по време на Първата световна война Хюсеин ибн Али, емир на Мека и крал на Хиджаз, се бие на страната на англичаните срещу турците, които по това време владеят Йордания. Хюсеин е твърдо убеден, че с британска помощ ще успее да обедини племената в своята страна и след това ще може да установи властта си над арабския свят.

Територията, създадена през 1920 г. под името Трансйордания, всъщност се намира под контрола на Великобритания. Едва през 1946 г. синът на Хюсеин – Абдулах – става крал на суверенна държава. Основаването на автономната държава Израел (през 1948 г.) води до избухването на Първата арабско-израелска война, когато арабските армии нападат новата държава. Трансйордания контролира западния бряг на р. Йордан и Източен Йерусалим. След подписването на примирието през 1949 г. тя променя името си на Йордания.

Внукът на Абдулах – Хюсеин – поема държавната власт едва на седемнадесет години, започвайки бляскава политическа кариера. Фигурата на новия водач, който оживява след многобройни атентати, става почти легендарна. Не бива да се забравя фактът, че над половината от населението на Йордания е съставено от палестинци, което често води до конфликтни ситуации в района. Преди да умре, Хюсеин I посочва за свой наследник на трона най-големия си син – Абдулах.

Сред забележителностите на Йордания са Руините на град Джераш от римската епоха, Петра (градът, издълбан в скалите), крепостта Аш-Шаубак от периода на кръстоносците, Аман (Археологическият музей и Кварталът на пазарите), крепостта Калат ар-рабадах от времето на Саладин, мозайките в църквата на връх Небо, Акаба и Червено море, каменната пустиня Вади Рум.

Интересни факти:

 • Известният Арабски легион е основан през 1921 г. Последният негов комендант е майор Дж. Б. Глъб, наричан от бедуините Глъб паша.
 • След бягството си от Египет Мойсей  довежда народа си на връх Небо, откъдето се вижда Обетованата земя. Според Библията Мойсей умира преди да стигне до нея.
 • Израелският град Ейлат, разположен на брега на Червено море, се намира само на два километра от курорта Акаба. В продължение на 45 години двата града живеят без никаква връзка помежду си. Едва от 1994 г. отварянето на един граничен пункт позволява да се възстанови контактът между тях.
 • На 20 май 1948 г. една велика личност, преоблечена като бедуин, посещава Аман. Това е Голда Меир, която по-късно ще стане министър-председател на Израел. Тя посещава тайно йорданския крал Абдулах четири дни преди обявяването на независимостта на държавата Израел.
 • В древността земите на Йордания са завладени от римляните, които оставят многобройни архитектурни паметници, като този амфитеатър.
 • По-голямата част от територията на Йордания е заета от пустини. Само земите в западната част на страната, където падат дъждове, могат да се използват за отглеждане на земеделски култури. Най-добра реколта дава Йорданската равнина.
 • Жителите на йорданските пустини и до днес се придвижват с камили;
 • Магаретата пък са идеалното средство за транспорт;

Йордания – кралството на бедуините

В далечното минало Хашемитската и Саудитската династии воюват за властта над Арабския полуостров. След поражението си Хашемитската династия е принудена да се задоволи с територията на Йордания. Сега тази страна играе ролята на буфер от политическа и географска гледна точка.

Йордания е разположена на изток от Израел и автономните палестински територии. Тя заема източната част на един огромен риф и се простира покрай изтночния бряг на река Йордан. западната част на страната е заета от пустинно плато и планински вериги от библейските земи Моаб, Едом и Амон.

Планинските райони на места надминават 1 700 м височина, докато долината на река Йордан е тектонична депресия, която достига 400 м под морското равнище. Земите по брега на Йордан се смятат за най-плодородни, въпреки, че валежите са обилни и в планините. Долината на Йордан е икономическият център на малкото кралство. По-нататък – на изток – се простират пустинните райони на Йордания. Въпреки, че климатът тук е необичайно горещ и сух, номадските племена на бедуините използват тези земи за пасища.

Йордания изпитва затруднения заради малобройните си реки и недостатъчните водни резерви. Единствената река е Йордан, а единственото езеро – соленото Мъртво море. На югозападния бряг на Йордания се намира курортът Акаба.

Ако трябва да обобщим накратко за Йордания, то ето най-важните данни за нея:

 • Официално наименование: Хашемитско кралство Йордания;
 • Административно деление: 12 мухафазата (провинции);
 • Столица: Аман;
 • Език: арабски;
 • Парична единица: йордански долар;
 • Религия: мюсюлмани 92%, християни 6%;
 • Най-големи градове: Аз-Зарка, Ирбид, Акаба;
 • Най-висока планина: Джабал аш-Шарах;
 • Най-дълги реки: Йордан и притокът му Ярмук;
 • Летища: Аман, Ал-Зарка, Акаба;
 • Климат: Субтропичен сух климат.
 • Най-ниска точка брегът на Мъртво море – 413 метра под морското равнище;
 • Най-висок връх: Джабал Рам (1 734 м);

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

7 + 2 =