Home / Пътеводител / Градове / Чикаго – Метрополията на брега на езерото Мичиган

Чикаго – Метрополията на брега на езерото Мичиган

Чикаго

В края на XIX век чикагските архитекти започват да проектират небостъргачи, които днес придават специален колорит на панорамата на града. Чикаго е вторият по значение икономически център в САЩ след Ню Йорк.

Уникален град в Съединените щати

От гледна точка на пътническия и товарния транспорт Чикаго заема първо място в света. Той е начална точка на дестинациите на много кораби, самолети и влакове.

Часът настъпва през 1869 г. пусната е първата железопътна линия, която свързва източното със западното крайбрежие на САЩ. Главният железопътен възел по това трасе е бил, а и продължава да бъде Чикаго. Ако някой възнамерява да пътува с влак от Ню Ъорк до Лос Анджелис, трябва да смени влака в Чикаго. Все пак е необходимо да добавим, че от 20 години вече не се движат луксозните вагони с червени килими, в които се предлага бръснене и гладене на дрехи. При все това, именно заради железопътната си линя, градът е станал известен сред бизнесмените и днес е един от най-важните търговски центрове в света. Важна роля за това има и Чикагското пристанище, намиращо се на езерото Мичиган, което е свързано с океана чрез водния път Сейнт Лоурънс – най-голямото вътрешноконтинентално пристанище в света. Освен това, от международното летище „О’Хеър” ежедневно излитат около 2000 самолета с пътници, което представлява истински рекорд в световен мащаб.

Стъпка по стъпка Чикаго се превръща във важен транспортен и комуникационен център. Въпреки, че пожарът през 1871 г. опустошава града из основи, неговите жители го построяват наново с пътища и възхитителни архитектурни обекти, и най-вече с небостъргачи. Днес чикагското население живее основно от търговия и информационни технологии. Тук се намира седалището на компютърния гигант IBM, а и на много други международни концерни. Въпреки контактите си с целия свят, Чикаго е запазил своето провинциално очарование. Местната преса дава израз на това както никъде другаде в Съединените щати, като посвещава публикациите си почти изцяло на регионалните проблеми.

Икономика

Промишленост: машиностроителна и електротехническа (автомобилостроене, железопътни вагони и локомотиви, металорежещи машини), енергетика и нефтопреработване, фармацефтична и хранително-вкусова промишленост.

Забележителности

Небостъргачите на Чикагската школа („Релайънс Билдинг” на Бърнам, църквата на Франк Лойд Райт в Оук Парк), Водната кула (оцеляла след пожара през 1871 г.), кулата „Сиърс”. Художественият институт, Музеят на науката и промишлеността.

Климат

Континентален, горещо и задушно лято. Средни януарски температури: -3,5С градуса, средни юлски температури: -24С градуса.

Интересни факти

 • В Чикаго съжителстват над 20 етнически групи, което е своебразен рекорд. С най-силно политическо влияние е ирландската общност.
 • Чикаго е люлка на прочутия стил в джаза от 20-те години на XX век, наречен „диксиленд”.
  Най-добрият баскетболен отбор „Чикаго Булс”, се отличава през 90-те години на миналия век със своята суперзвезда Майкъл Джордан.
 • Най-голямата полска емигрантска общност в света – над 1 млн. жители на града са от полски произход. Тук има и полски музей.
 • В стария квартал на Чикаго, на брега на езерото Мичиган, се намира градското сити – търговският център на метрополията.
 • В Чикаго може да срещнете както футуристични здания, така и класически фонтани.

Чикаго е град на рекордите. Тук се намира най-голямото континентално пристанище, най-големият оркестър, както и най-големият фонтан.

Чикаго – транспортният възел на САЩ

Чикаго, разположен в щата Илинойс, е на второ място по икономическо значение в Съединените щати. Славата на града се дължи преди всичко на Чикагската архитектурна школа и на легендарния Ал Капоне.

Навсякъде около Чикаго се простират обширни житни поля, а сред градския изглед се открояват силуетите на високи силози и мелници за зърно.

Пейзажът на този няколкомилионен град на брега на езерото Мичиган представлява гледка от внушителни небостъргачи. И нещо повече – тук е тяхната родина. Първите „здания, опрели в небето” се появяват в края на XIX век като творби на група архитекти, известна под името „Чикагска школа”. Тук се намира най-високата сграда в Америка, построена още през 1973 г. – кулата „Сиърс”, която до неотдавна беше и най-високата в света – висока е 443 м и има 110 етажа.

Друга забележителност е чикагското „крайбрежие”: градът е разположен в полукръг с дължина 40 км по южния бряг на езерото Мичиган. Селището възниква на мястото на укреплението, строено през 1803-1804 г., Форт Диърборн (разрушено от индианците).

Плодородната земя около него се заселва бързо. За кратко време се формира селище, което след тридесет години вече е извоювало право на собственост върху земята. През 1870 г. Чикаго наброява 300 000 жители.

Най-вече по времето на сухия режим Чикаго, най-големият транспортен възел и товаро-разтоварен център на САЩ, става обиталище на гангстерите. В периода 1920-1933 г. в Съединените щати е забранена продажбата на алкохолни напитки. По това време гангстерите печелят милиони от нелегалната продажба на алкохол. Най-известният гангстер е босът на контрабандната търговия в Чикаго – Ал Капоне.

Накратко

 • Най-големият град в щата Илинойс , чиято столица е Спрингфийлд.
 • Най-големият железопътен възел в света.
 • Най-голямото континентално пристанище в света.
 • Най-голямото летище за пътници в света (Международно летище „О’Хеър”, Чикаго).
 • Най-старият университет е основан през 1892 г. (Чикагският университет), като 65 негови възпитаници са станали лауреати на Нобелова награда.
 • Търговски център за произведения на модерното изкуство с най-богатата колекция в света (Музей на изящните изкуства).
 • Език: английски
 • Религия: католицизъм, протестантство;
 • Над 50 музея, сред които Природонаучният музей, с аквариум и океанариум. Най-големият симфоничен оркестър в света (Чикагският симфоничен оркестър).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

25 − = 15