Home / Пътеводител / Забележителности от света / Тасмания – мястото за авантюристична почивка

Тасмания – мястото за авантюристична почивка

Тасмания

Тасмания е остров, разположен в Австралия. Той се намира на около 240 км от материка, появявайки се след 10-часово пътуване с ферибот от Мелбърн. Австралийският остров е с формата на триъгълник и не прилича на нито една от останалите австралийски територии. Големината му (размерите) е приблизително колкото тази на Шри Ланка, а що се отнася до климата, той е хладен и умерен, а ландшафтът се отличава с небивалото разнообразие. За щастие хората са оценили тези особености като в резултат на това над 40% от него (приблизително) са обхванати от резервати и национални паркове.

На източния бряг, на острова има красиви заливи с дълги и сърповидни пясъчни плажове. 300-метрови долеритни колони пък са в ярък контраст с тях, като стърчат от брега на морето – в национален парк “Тасман”.

В по-голямата част от австралийския остров, теренът рязко се издига от брега към вътрешността като по този начин създава живописен фон за морските пристаниа – най-вече връх Уелингтън, който се извисява на заден план край гр. Хоубарт и сгушен в залива, носещ същото име – разположен в югоизточния край на Тасмания.

Най-високата точка на връх Уелингтън е около 1 271м надморска височина като често там остава по малко сняг и през лятото. Природата е много близо до хората и може да се каже, че тя е на една ръка от тях. Само на няколко минути пеш от центъра на Лонсестън (втори по големина северен град, намиращ се на острова) е разположена дивата Катаракт Гордж.

Голяма част от разположения в Австралия остров и по-точно западна Тасмания е планинска и предлага много добри условия за пешеходен туризъм. Може би, това е още една причина да прекарате своята почивка там. Един от най-известните маршрути, намиращ се в района е Оувърленд Трек като неговата дължина е около 65км и е прокаран през национален парк “Крейдъл Маундин – Лейк Сейнт Клеър”. По пътя, туристите имат възможността да се насладят на острите алпийски върхове, езера, диви лесове и водопади. А в националният парк разположен недалеч Макуери Харбър, на западното крайбрежие – “Франклин-Гордън Уайлд Ривърс”, гостите имат възможност да се разходят сред дивата природа, с някое от речните круизни корабчета.

 Тасмания се слави и като място не просто за почивка, а за авантюристично прекарване на Вашата почивка, защото има разнообразни забавления – кое от кое по-интересни: гребане с каяк, пешеходен туризъм, рафтинг по планински бързеи, риболов, сърфинг, подводно плуване сред подводни гори от кафяви водорасли, са сред забавленията и приключенията, в които можете да се включите, докато сте на острова. В последно време, обаче (което може да се счете плюс за някои туристи и минус за други) Тасмания е разширил своята палитра на предлагани туристически атракции, включващи бутикови хотели, а също така и ресторанти за любителите на добрата храна. Въпреки това, островчето е запазило спомена за своята драматична история. Той е открит от холандски мореплавател на име Абел Тасман, който минава тук през далечната 1642 година и го нарича “Земята на Диемен” – по името на тогавашния губернатор на Холандска източноиндийска компания, изпратил го на въпросното плаване.

Самото заселване в Тасмания, обаче започва доста по-късно – едва през 1803 година, когато англичаните от своя страна го превръщат в наказателна колония. Тук започват да пристигат много заточеници, но доста след като Сидни престава да приема вече такива. Поради тази причина повечето от масивните сгради, стоящи и до днес, всъщност са били построени от осъдените на каторга. Важно е да споменем и кое е най-посещаваното място. В случая, то не е едно, но все пак можем да отбележим, че Порт Артър е едно от най-посещаваните места – това добре запазено селище – в миналото предназначено за осъдени престъпници, на територията на Австралия, е успяло да запази доста вълнуващи свидетелства за периода от австралийската история.

 Многобройни паметници от времето на трудния изпълнен с мъжество живот на едни от първите заселници от XIX век са запазени сред красивата природа на острова. Сред тях се нареждат ферми, рибарски селища, пристанищни складове и миньорски градчета. Доста от местните говорят за копнеж от страна на заточениците в миналото, да пресъздадат наново своята британска родина в свят, който е подобен на нея, но всъщност много различен.

>>>Няколко любопитни факта<<<
Знаете ли,че тасманийският дявол дължи своето име на острите си зъби и натрапчивия вой? С размери колкото на малко куче, той е и най-големият хищен представител на двуутробните. Въпреки своята страховита репутация, тасманийският дявол бяга от хората. Самото животно е емблема на Тасмания. Този вид е обявен за застрашен от изчезване, заради мистериозно страдание от рак на лицето.
Отивайки там: на острова има четири сезона, които са ясно разграничени. Продължителността на лютото е от декември до месец Февруари. Привлекателни страни си имат и сезоните пролет-есен, но тогава времето може да бъде и много дъждовно и естествено мъгливо.
Обърнете внимание – на какво? Спускането от Маунт Уелингтън – то е свързано с вълнуващо 3-часово велосипедно приключение от (внимание) 1270м височина, до самия бряг на морето – на носещата името “Хоубарт”, крайбрежна улица.
Полезен съвет – задължително трябва да носите удобни (обикновени или туристически) обувки, предназначени за дълго ходене, които тук (на остров Тасмания, ако сте избрали именно това място за почивка) при всеки случай ще се наложи да ги използвате – в градове, нац. паркове или пък по туристически маршрути.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

+ 2 = 7