Home / Любопитно / Почивка

Почивка

Време за почивка 😉

Почивка

Всеки е чувал за думата “почивка”. Всеки знае какво се има предвид, когато се говори за нея и разбира се, няма човек, който да не се е възползвал от такава.

Това е традиционно и общоприето, тъй като хората са заети ежедневно с куп професионални и лични ангажименти и понякога имат нужда да си починат.

И въпреки, че всеки знае какво описва тази думи, колко от вас биха могли да дадат точна дефиниция? При такъв въпрос, вероятно повечето биха се замислили как да отговорят.

И в крайна сметка – какво е почивка?

Това е празник и по-скоро ден, заделен от някакъв обичай или закон, в който ежедневните дейности и по-специално тези свързани със работата трябва временно да бъдат прекратени или поне намалени. Обикновено този тип празници са предназначени за хората и най-вече за да могат те да празнуват или да отбележат някакво събитие с културно или религиозно значение.

Празниците могат да бъдат определяне от различни институции като религиозните, правителствата или други групи и организации. Степента, в която обичайните дейности биват намалени с почивка може да зависи от местните закони и обичаи, а може и дори да е по личен избор.

Концепцията при различните празници най-често възниква като религиозни ритуали. Самото значение на въпросната “почивка”, обикновено е да се даде възможност на хората, да са склонни към религиозни задължения, свързани със важни дати в календара. В повечето съвременни общества, обаче празниците служат до голяма степен просто като повод за почиване – тоест, имат любителска функция, а не религиозна.

В много общества са налице съществени връзки между празниците, определени от правителствата и празнични дни, определени от религиозните институции. Например, в много народи – предимно от християнски произход, правителството проектира и организира майските празници като център на християнски празници, като въпреки това и хората, които не са със този произход могат да спазват религиозните празници, свързани със тяхната вяра. В някои случаи почивката се спазва само формално. Например, доста евреи от Европа и Америка  определят еврейският празник Ханука като работна почивка като промяната в ежедневието на този ден е доста малка.

Тук освен думата, използвана и в заглавието на статията бе използвана доста и думата празник. За някои, това може да е странно, тъй като тази дума има някаква разлика в смисъла и се приема с различно разбиране, на различни места по света. В Северна Америка, думата се отнася до широко наблюдавани дни за почивка и отдих, но на други места като Великобритания и много страни от Британската общност, например, тази дума означава “продължителен период на възстановяване”.

Има различни причини и начини за този “празник”.

Официалните празници, определящи се от институциите, например, обикновено се отнасят за територията на цялата страна, а някои празници като Коледа и Великден са характерни и се празнуват в много държави – по принцип християнски. Други поводи могат да бъдат на местно ниво, а могат да бъдат и лични/семейни (например – Рожден ден, имен ден и т.н.) като последните се определят от човека, който има празник и самия той решава дали може да организира своите ангажименти, така че да си вземе почивка за “празника”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

− 4 = 6