Home / Пътеводител / Държави / Почивка в Австралия

Почивка в Австралия

За страната Австралия

australia-country

Може би, когато повечето от вас чуят това име се сещат за континента Австралия. И все пак, едва ли има човек, който не знае, че има и такава страна, и то разположена на континента Австралия. Тя е и шеста по големина, но не само на самия континент, а в света. Самото име идва от една латинска фраза, която е “Terra australis incognita”, което в превод означава “Непознатата южна земя”. Освен всичко това, Австралия включва още и т.н. остров Тасмания – който всъщност е австралийски щат. Съседни на нея страни са Нова Зеландия, която е разположена на югоизток, Папуа Нова Гвинея, Индонезия и разбира се – Източен Тимор на север.

Австралия е известна най-вече със своята невероятна природа – тук се срещат уникални животни, а също така и растения, за които се снимат множество документални филми. Тази страна също може да се похвали и като единствената, в която могат да се срещнат торбести бозайници. Най-известен е т.н. “Голям бариерен риф”, намиращ се именно в Австралия като той се счита за най-големия жив организъм на планетата. Климатът в страната е умерен на юг, но екваториален на север. Температурите (средните) през януари са средно около 20-30°С, а през юли средно около 12-20°С.

Официалният език в страната е английския, а столицата е Канбера, въпреки това, обаче най-голям град е Сидни. Валутата, която се използва като официална е австралийския долар (AUD) и тъй като споменахме, че е 6-та по големина в света, не можем да не отбележим и населението, състоящо се от впечатляващите 20 406 800 души, което е доста малко в сравнение с други държави, но затова пък площта е голяма.

Относно етническия състав, най-вече преобладава германска група (85,3%), романската група (около 4,9%), славянска група (приблизително 2,9%), срещат се и други като гърци, малтийци и местни народи, но техният процент – общо е доста малък – като цяло, в сравнение с останалите. Около 27% от населението са католици, тоест що се отнася до проповядване на религия, католиците преобладават. Друг голям процент се пада за англиканската църква – цели 21%. Що се отнася до часовата зона тя е UTC +8 до UTC +10 (корекция за лятно време в някои щати).

Ако се чудите, на коя страна е кода “+61”, ще Ви информираме, че това е телефонният код на Австралия. А относно TLD домейна (който за нашата страна, например е – “.bg”), за тази австралийската страна е “.au”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

53 − 45 =