Home / Туризъм в България / Градове и села / Копривщица – една приказка за Възраждането

Копривщица – една приказка за Възраждането

Една приказка за Възраждането - Копривщица

В България има много селища, в които се усеща духът на Възраждането, но само Копривщица е съхранила цялостния си облик от онова най-българско време. Градът е толкова красив и необикновен, че ти се иска знаците на съвремието – автомобилите и бетонът – да не присъстват. Най-вероятно градчето е основано от някоко рода скотовъдци, намерили в Средна гора паша за стадата си и закрила от разбойниците. Възходът си то дължи преди всичко на хората – будни, непокорни и предприемчиви. Копривщица се превръща в едно от най-богатите селища на Възраждането. Жителите й се занимавали с най-доходоносните занаяти навремето:

>>> Шедьовърът на първомайстора

  • бегликчийство – събирали данъците
  • абаджийство – снабдявали цялата империя с платове
  • джелепство – търгували с добитък на три континента

Копривщенци били ненадминати майстори на месни деликатеси, тук работели аптекари и лекари, завършили в Европа. Всички тези богати и горди хора изразявали просперитета си като се надпреварвали да строят красиви къщи и да даряват за общината – за църкви, училища, пътища. Точно в този богат град е пукнала първата пушка на Априлското въстание, а после първенците му го спасяват от опожаряване, като го откупуват от турците. Така, движейки се между замогването и оцеляването, Копривщица е достигнала до нас – неповторима и непокътната.

>>> Бачковският манастир – великолепие от вековете

Интересни факти…

  • Един от символите на Копривщица е “Калъчевият мост”. Той е строен през 1813 г. със средства на Хаджи Найден Калъчев, откъдето е и името му. Мостът е сводест, изграден от грубо одялани камъни. Интересно е, че 100 години по-късно е реставриран лично от правнук на Хаджи Найден Калъчев. Именно тук на 20 април 1876 г. е гръмнала първата пушка на Априлското въстание.
  • В Копривщица са родени Любен и Петко Каравелови, Георги Бенковски, просветените дейци Йоаким Груев и Найден Геров.
  • Според едно предание градът е основан от боляри, потърсили спасение от турците.
  • Родната къща на Димчо Дебелянов не е от най-богатите, но е красива и уютна. Строена е през 1830 г. от дядото на твореца – Динчо. Именно този дом е виждал в спомените си поетът, когато е писал: “Да се завърнеш в бащината къща…” В двора е поставен “Паметник на майката” – една от най-вълнуващите фигури на скулптура Иван Лазаров.
  • Тесните калдъръмени улички на Копривщица се вият като спирали по баира. През разсъхналите се от времето високи порти можеш да надникнеш в обширните дворове. Къщите са дървени – с цветни фасади и рисувани стаи, с просторни балкони и резбовани тавани. Църквите са малки и уютни, а мостовете – гърбави и каменни.
  • В типичната чорбаджийска къща, намираща се в Копривщица – с голям кръгъл салон е живяла 16-членната фамилия на бегликчията Лулчо Каблешков. Неговият син – Тодор Каблешков, пише прочутото “Кърваво писмо”, което вдъхновява бунта на априлските въстаници.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

79 + = 87