Home / Туризъм в България / Храмът “Свети Ал. Невски” – символът на столицата

Храмът “Свети Ал. Невски” – символът на столицата

Свети Александър Невски

Това безспорно е най-известната сграда в София. Има я по всички пътеводители, има я и в чуждите енциклопедии за България. Туристите мислят, че е стара, заради неовизантийския й стил, но тя е завършена през 1912 г. Основният й камък е положен 30 години по-рано, но по причини от творчески, политически и финансов характер бавят градежа. Най-напред не бил одобрен проектът, затова го възложили втори път – на руския архитект Александър Померанцев. През 1904 г. строителството започва, но избухват пререкания за пари, италианските майстори каменоделци напускат и начинанието се забавя. Следват спорове кой да стенописва храма: само руснаци или руснаци и българи. Решено е второто. Художниците Антон Митов и Иван Мърквичка и техните ученици се справят блестящо, редом с по-опитните си руски колеги. Храмът е замислен като най-представителната сграда и затова правителството не щади средства. Италиански мрамори украсяват входа, тронът се грее с оникс от Бразилия, а прозорците са декорирани с алабастър. Тежките врати са поръчани в Австрия, а обковът по тях и изключителните полилеи – в Германия. Мозаечните икони, макар и проектирани от българи, се изработват във Венеция. Храм-паметникът е завършен и – в знак на благодарност към Александър II Освободител, е наречен на патрона му Александър Невски – новогородски воин-светец от XIII в. Но през 1915 г., когато Русия напада България откъм Черно море, църквата е прекръстена на братята Кирил и Методий. През 1921 г. отношенията между двете страни са изгладени и първото название е върнато. “Свети Александър Невски” е осветен чак през 1924 г., а през 1953 г. е провъзгласен за патриаршеска катедрала.

>>> Една приказка за Възраждането

Интересни факти…

  • Ротондата “Свети Георги” е най-старата сграда в София. Тя е от IV в., когато император Константин I Велики е градил тук нов град. Нарича се “ротонда” заради цилиндричната си форма. Била е част от по-голям култов комплекс. Открити са стенописни слоеве от X, XI и XII век. Изображенията на купола, висок 14 м, са от XIV в. и са най-добре запазени. Ротондата е превръщана в джамия, а после пак в църква. Днес е експонирана в двора на Президентството.
  • Обемът на катедралата позволява вътре да се поберат до 5 000 души.
  • Сред ценностите на храма са чудотворна бисерна икона на Св. Богородица, парченце от мощите на  св. Ал. Невски и камък от Голгота.
  • Храмът е дълъг 73,5 м и широк 50,5 м.
  • Срещу “Св. Ал. Невски” се намира базиликата “Света София”, дала името на столицата ни. Тя е построена върху римски култови постройки през VI в. От XII в. е митрополитска църква. Турците я превръщат в джамия, но след освобождението възвръща блясъка си на християнски храм.
  • “Света Петка Самарджийска” се намира в подлеза на ЦУМ. Тя е най-старата действаща църква – за пръв път е спомената през XIII в., а най-ранните й стенописи са от XIV в. Била е част от манастирски комплекс, поддържан от майсторите на седла – самарджиите. Оттам носи и името си.
  • Главният купул е висок 45 м. Кубетата блестят с 24 каратово злато, доставено от Германия за реставрацията им през 2002 г.
  • Кубето на камбанарията е високо 53 м, а на върха му блести кръст от масивно злато. Храмът има 12 камбани, най-голямата се чува на 30 км и тежи 12 тона, а най-малката е 10 кг. Изработени са в Русия.

>>> Шедьовърът на първомайстора

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

80 + = 84