Home / Пътеводител / Градове / Айова – щатът на Хоукай

Айова – щатът на Хоукай

Айова

Снимка: Теодор Скот, Flickr

Щатът Айова е един от най-плодородните райони в САЩ. Понякога го наричат Щата на царевиците, защото полските култури в него се развиват добре. Но официалният прякор на Айова ще си остане, щатът на Хоукай (в чест на индианския вожд Черния ястреб). Щатът носи името на индианците айбуа, които някога живеели по тези земи. Столицата на Айова е Де Мойн.

География

Айова се намира в централната северна част на САЩ. Разположена е между реките Мисисипи на изток и Мисури на запад.

Айова граничи с Минесота на север, с Уисконсин и Илиной на изток, с Мисури на юг, с Небраска и Южна Дакота на запад. Равнинният терен на щата е пресечен само на две места. Стръмни скали се спускат към Мисисипи на североизток  и ниски заоблени хълмове се издигат над прериите на югозапад. Летата са топли и влажни. Зимите са студени.

Население

Белите жители с европейско потекло съставляват над 90 процента от населението на Айова. Испаноезичните са около 3 процента, а афроамериканците – около 2 процента. Айова е осеяна с ферми, градчета и по-големи градове. Повечето айовци живеят в малки общности. Най-големите градове на щата са Де Мойн, Сидър Рапидс и Девънпорт. Главните висши учебни заведения са Университетът на Айова в град Айова, Щатският университет Айова в Еймис и Университетът на Северна Айова в Сидър Фолс.

Икономика

С плодородните почви, предимно равнинен релеф и много валежи. Айова е идеално място за земеделие. Около 90 процента от земите й са обработваеми. Щатът се е специализирал в отглеждането на животни, особено на свине и говеда. Млечната промишленост е важен отрасъл в североизточната част на щата.

Въпреки важната роля на земеделието в Айова, главни източници на приходи в щата са промишленото производство и услугите, като застраховане, здравеопазване и търговията с недвижими имоти. От промишлените отрасли най-развити са хранително-вкусовата промишленост и машиностроенето.

История

Най-ранните заселници в земите на днешна Айова са коренните американци. От около IV до XVII век в Източна Айова е населена с коренни американци, които строят големи земни могили, някои във формата на животни.

Френските пътешественици Луи Жулие и Жак Маркет достигат Айова през 1673 г. Те навярно са първите европейци, които стъпват по тези земи. Но европейци започват да се заселват за постоянно едва през 30-те години на XIX век.

Айова е част от района, който САЩ купуват от французите през 1803 г. През 1838 г. е създадена Територията Айова. Тя влиза в Съюза през 1846 г. като 29-и щат.

Айова се обявява решително срещу робството и воюва на страната на Съюза по време на Гражданската война в САЩ (1861-1865). Скоро след войната щатът става център на движението Грейндж. Грейнджърите са групи фермери, които се организират, за да търсят решение на общите си проблеми.

Земеделието продължава да бъде главната отличителна черта на Айова. През 1959 г. съветски ръководител идва на посещение в щата. В духа на сътрудничеството, създадено  това посещение, Айова започва да изнася част от зърното си в Съветския съюз. Оттогава Айова е изнесла земеделска продукция в много страни по света.

През 1988 г. фермерите в Айова имат сериозни проблеми, причинени от горещината и сушата. През 1993 г. се случва тъкмо обратното – в резултат от много силни валежи река Мисисипи наводнява редица ферми и градове.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

− 1 = 1