Home / Пътеводител / Градове / Айдахо – скъпоценният щат

Айдахо – скъпоценният щат

Idaho

По-голямата част от територията на американския щат Айдахо се намира във високите части на Скалистите планини. Този щат е прочут с природните си красоти. Освен високо извисяващите се планини в него има вечнозелени гори, големи водопади и стръмни каньони.

Произходът на името на щата не е много ясен. Днес много хора смятат, че то е било измислено от политик. Наричат Айдахо, Щата на скъпоценните камъни. Негова запазена марка е звездният гранат. Столицата е Бойзи.

>>> Още статии за туризъм

География

Айдахо е разположен в северозападната част на САЩ и граничи с шест други щата. На изток се намират Монтана и Уайоминг, Юта и Невада са на юг, а Орегон и Вашингтон – на запад. На север е канадската провинция Британска Колумбия.

Скалистите планини заемат по-голямата част от северната половина на щата. Те се издигат и покрай югоизточната граница на Айдахо. В южната половина на Айдахо се простира обширна равнина, през която тече река Снейк ривър. На запад Снейк ривър минава през каньона Хелс. Това е най-дълбокият пролом в САЩ.

Връх Бора в Скалистите планини е най-високата точка в щата. Той се издига на 3859 м надморска височина. Като цяло климатът на Айдахо е мек. Планинските райони са по-хладни от южните равнини. Понякога в планините падат големи снегове.

Население

Заселниците в щата пристигат от източната част на САЩ. Белите с европейско потекло съставляват над 90 процента от населението на Айдахо. Испаноезичните американци са приблизително 7 процента от населението.

Бойзи е най-големият град в Айдахо. Разположен е в Югозападно Айдахо и е стопански административен център на щата. Нампа е голям град, недалеч от Бойзи. В Югоизточно Айдахо се намират градовете Покатело и Айдахо Фолс.

>>> Пътеводител: Градове из света

Икономика

Туризмът заема основен дял от икономиката на Айдахо. Сън Вали е един от многото зимни ски курорти в щата. В района на Бойзи са установили свои седалища високо технологични фирми. Те произвеждат компютърни части и лазерни принтери. Във фермите на Айдахо се произвеждат млечни продукти, отглеждат се картофи и пшеница, развъждат се говеда. Важна индустрия в щата е хранително-вкусовата. Голямо количество от прочутите картофи на Айдахо се правят на чипс и пакетират за транспортиране.

История

Коренни американци обитават Айдахо най-малко 10 000 години преди да пристигнат бели пътешественици. В началото на XIX век най-многолюдни в този район са индианските племена нез пърс и шошони.

През 1805 г. изследователите, водени от Мериуедър Луис и Уилям Кларк, са първите бели хора, които проучват района. През първата половина на XIX век най-честите посетители са траперите (ловци на животни с ценна кожа). През 30-те години на XIX век в Айдахо възниква компанията за търговия с кожи “Хъдсън Бей”. Тя създава фортове, които се превръщат в спирки по прочутия Орегонски път. По него се движат дилижансите  на пионерите, тръгнали да покоряват Северозапада.

Откриването на злато в Орофино Крийк в Северно Айдахо през 1860 г. поставя началото на златната треска. Населението рязко се увеличава тъй като прииждат много миньори. Скоро в планините започва да се добива сребро и олово.

През 1863 г. е създадена Територията Айдахо. Първоначално тя е по-голяма от Тексас, защото включва земите на днешните Айдахо и Монтана, както и цял Уайоминг, с изключение на най-югозападния му край. Към края на 60-те години на XIX век Монтана и Уайоминг се отделят и Айдахо остава в днешните си граници.

Айдахо е приет в Съюза през 1890 г. като 43-ти щат. През първите години в новия щат са повикани федерални войски, за да помогнат в потушаването на поредица от миньорски стачки. Южно Айдахо е изправено пред проблеми между мормони и други религиозни общности.

В началото на XX век Айдахо развива земеделие, лесовъдство и различни производства. В началото на XXI век един от проблемите на щата е опазването на прекрасната му природа.

Интересен факт е, че Айдахо е 14-ият по големина щат. Птица символ е Синята сиалия и сокол скитник, а цветен символ е жасмина.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

− 1 = 8