Home / Пътеводител / Забележителности от света / Айфеловата кула – символът на Париж

Айфеловата кула – символът на Париж

Айфеловата кула - символът на Париж

Айфеловата кула във френската столица Париж е сред най-прочутите забележителности в света. Тя е проектирана и построена от френския инженер Гюстав Ефел (по-известен като Густав Айфел) през 1889 г.

Кулата е на три нива и е висока 300 метра. Асансьори със стъклени стени и стълби водят до първата и до втората платформа. С други асансьори може да се стигне от втората платформа до третата, която е близо до върха. Освен площадките за наблюдение кулата има ресторанти, музей и магазин за сувенири.

Айфеловата кула е издигната след конкурс, обявен от френското правителство. По онова време правителството подготвя панаир по случай 100-годишнината от Френската революция. Проектът на Ефел е избран измежду стотина други, но много хора не го харесват, понеже такава кула дотогава не е била строена никъде.

След края на панаира Айфеловата кула на няколко пъти е почти напълно събаряна. Но Ефел внася някои промени в строежа й, които я правят полезна. Сред тях са добавената през 1890 г. метеорологична станция и военна телеграфна станция през 1903 г. Днес кулата е популярна туристическа атракция.

Вижте още:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

− 6 = 2