Home / Туризъм в България / Забележителности / Свещарската гробница – наследството на гетите

Свещарската гробница – наследството на гетите

sveshtarska-grobnitsa

Ако пътувате през западната част на Лудогорието, ще Ви направи впечатление мистичната тишина, обгърнала полето. Само обраслите с трева могили, пръснати по каньона на река Крапинец – между селата Малък Поровец и Свещари, напомнят за живота, кипял някога тук. Първите заселници по тези места са отпреди 5 000 години, а най-голям разцвет областта достига в началото на новото летоброене, по време на гетите. Ярък спомен от тяхната цивилизация е гробницата под Гинина могила, добила известност като Свещарската гробница. Последното убежище на мъртвия владетел е блестящо произведение на тракийската архитектура – с богата украса и послания към потомците. Десетте каменни кариатиди сякаш са пренесли през вековете митовете за силата и богатството на гетските владетели. Блоковете от варовик са почти непокътнати, а масивната каменна врата в погребалната камера още пази праха на знатния покойник от погледите на смъртните.

Интересни факти…

  • Недалеч от Свещари – в самия център на района, наречен “Стомогилието”, се намира почутата теке-гробница на алевитския светец Демир баба. То е мястото за поклонение на българските алиани-казълбаши. Строено е през XVI век, като стените му се облягат върху два скални блока – жертвеници на някогашно тракийско светилище.
  • Свещарската гробница е с дължина 7,2 метра, ширина 6,23 метра и височина 4,45 метра. Състои се от предверие, странична камера (дарохранителница) и централна (гробна) камера. Особено впечатление прави украсата й – съчетание от гетски и елинистични елементи. В централната камера има 4 дорийски и една йонийска колони, а между тях са разположени уникалните кариатиди – женски фигури с вдигнати ръце. Над корниза е изобразена сцена със погребания владетел. Гробницата е включена във списъка за световно културно и природно наследство на ЮНЕСКО.
  • В самия край на XX век, известният наш археолог професор Китов се натъква на рядка находка – гробница със запазени стенописи. Тя се намира до село Александрово, Хасковска област, затова става известна като Александровската гробница. Макар и ограбена от иманяри, тя е уникална, защото е дори по-стара от другата стенописана гробница – Казанлъшката. Рисунките, украсяващи двете й помещения, изобразяват ловни сцени, въоръжени мъже, животни и растения. Цветовете са ярки и добре запазени – синьо, червено, жълто, бяло и черно. По проект на Японското правителство е планирано и да бъде изградена гробница-двойник за посетители и така безценните стенописи да бъдат съхранени за поколенията.
  • Гетите са тракийска племенна общност. Държавата им се е простирала от днешна Североизночна България до Карпатите. Днепър и Днестър. Покорени са през I в. от римския император Траян.
  • Кариатиди (намиращи се в гробницата) – това са скулптури на жени, които служат за вертикален носещ елемент на сгради. Името им идва от жриците в храма на Артемида от областта Кария, днешна Гърция.
  • Косите, лицата и дрехите на женските фигури, намиращи се в гробницата са били оцветени.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

48 − = 46