Home / Туризъм в България / Забележителности / Перперикон – загадъчният каменен град

Перперикон – загадъчният каменен град

Перперикон

За каменния град в Източните Родопи споменава още Константин Иречек. Александър Фол извежда името му от тракийския бог на камъка – Пер. Огромната си популярност обаче Перперикон добива благодарение на професор Николай Овчаров, който предприема мащабни разкопки и изгражда теория за трансформациите на града през различните периоди от историята. Този учен насочва вниманието си към кръгъл олтар със следи от гадателски ритуали, огън и вино. Като го сравнява с описания на антични историци, стига до заключението, че е намерено прорицалището на Дионис. Това прави от Перперикон място, съизмеримо с Делфи. Жреците и жриците в храма били от тракийското племе беси, а тук идвали да научат съдбата си личности като Александър Македонски и бащата на император Октавиан Август. Доказателство, че градът е бил едно от най-важните средища в древността, са и руините от двореца на тракийските владетели от края на III в. Това монументално съоръжение се е развивало на седем нива. И днес можем да видим церемониалната зала, стълбищата, стаята на принцесата, криптите. Разбира се, разхождайки се из каменния град, човек трябва да има богато въображение и добър гид.

Интересни факти…

  • В западната крипта към двореца са открити петнадесет саркофага, ограбени в миналото. Навярно тук са погребани жреците и владетелите със семействата им.
  • Край кърджалийското село Ненково има тракийско светилище отпреди  3500 години. Преставлява пещера, доизсечена като женска утроба и ориентирана по оста север-юг. Дълга е 22 м – точно толкова, че сноп слънчева светлина, преминаващ през специален процеп, достига скалното дъно в най-късия ден на годината. Така слънчевото и земно начало се сливат – лъчът на светилото прониква в утробата на Великата богиня майка – Земята.
  • Перперикон е най-големият мегалитен комплекс на Балканите. Най-старите открития отвеждат към шестото хилядолетие преди Христа. Бесите го издигат до едно от най-важните култови средища в древността. По-късно, по времето на римското владичество, тук се изграждат крепостни стени, улици, квартали – градът става обитаем. През Средновековието той е важна византийска и българска крепост. Някои последни находки разказват за упоритата отбрана на Перперикон при турското нашествие.
  • Мегалитен комплекс – култов комплекс, изграден от обработени каменни блокове. На гръцки “мегалити” означава “голяма скала”. Такива комплекси са открити в Англия, Ирландия, Франция, Близкия изток.
  • Недалеч от Перперикон се намира и друг загадъчен скален паметник – Татул. Централно място в комплекса заема гроб, изсечен на най-високото място в скалата. Втори гроб е изсечен в полусферична ниша, южно от централния. До тях водят тържествени стълбища. Има култови площадки, малки басейни за съхранение на течности и улеи, по които се е изтичала кръвта на жертвата при жертвоприношения. Известно е, че траките са почитали Слънцето и обредността им е свързана именно с този култ. Древните са наблюдавали оттук различните фази на слънцестоенето и са извършвали своите загадъчни ритуали. Най-смелите теории свързват Татул със светилището на тракийския цар Орфей – комплексът вече е популярен под името “Гробът на Орфей”.
  • В района на Кърджали може да се видят удивителни скални образувания. Най-популярни от тях са фигурите, наречени “Каменната сватба”. Преди 40 милиона години тук е било дъно на море. С отдръпването на водата скалите ерозирали и придобили необичайни цветове и форми.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

34 + = 40