Home / Туризъм в България / Води - реки, езера, водопади, язовири и др. / Седемте Рилски езера – божествените сълзи по билото на планината

Седемте Рилски езера – божествените сълзи по билото на планината

7-те рилски езера

На това прекрасно място е най-добре да се дойде лете, през август. Тогава поляните са покрити с цветя и тучна зеленина, клек и хвойна, а езерата са като отпечатъци от стъпки на катерещ се към билото великан. От средата на есента ледът сковава езерцата и през зимата само смелчаците стигат дотук.

Седемте езера са необикновен природен феномен. Разположени са на височина от 2100 до 2500 м в северозападната част на Рила. Застинали са във вдлъбнатини на планината и имат ледников произход. Водите им са кристално бистри. Имената са им дадени спонтанно – според формата и особеностите им. Най-високото е наречено Сълзата, заради прозрачните му води, които  позволяват да се види дъното. От него и следващото по височина – Окото, изтичат малки водоскоци, поточета и водопади, които се вливат в по-долните или стават начало на едни от най-големите ни реки – Искър, Места. От най-ниското езеро, наречено Долното, изтича река Джерман. До езерата може да се стигне откъм Рилския манастир или още по-лесно – откъм Сапарева баня. Пътят е живописен, маркиран от върховете Харамията и Дамка. От последния се открива чудна гледка към четири от езерата.

Макар, че природата във високата планина е дружелюбна към туристите не повече от три-четири месеца годишно, седемте езера са най-посещаваната езерна група у нас. До това приказно място, опазено от цивилизацията и замърсяването, мнозина идват да намерят себе си.

Интересни факти…

  • Мусала (2925 м) е най-високият връх на Рила, а също и на целия Балкански полуостров. За пръв път е изкачен през 1932 г., а днес е лесно достъпен откъм Боровец. Тук е измерена най-ниската температура в страната от -31 градуса, като девет месеца в годината температурите си остават минусови. Рила е любимо място на туристите – отстои едва на стотина километра южно от София. Тя е най-големият национален парк, а на територията й се намира и най-големият резерват в страната – Централният рилски резерват. В тази планина има няколко ски-центъра. От тях най-голям е курортът Боровец.
  • Край езерата лете се събират последователи на религиозния гуру Петър Дънов. Те посрещат изгрева с танцовия ритуал “паневритмия”.
  • Седемте езера са често от общо 120-те езера в Рила. Самото име на планината идва от тракийската дума “роула”, което означава вода. Именно изобилието на вода е причина за впечатляващото биоразнообразие на Рила. Тук се срещат стотици животински видове, 15 от които са включени в европейската Червена книга.
  • Силуетът на Родопите има меки овални очертания. Тази магнетична планина е обширна – заема приблизително една осма от територията на България. Най-високият й връх е – Голям Перелик (2191 м), е на седмо място по височина сред нашите върхове. Климатът тук е чудесен за туризъм – в курорта Пампорово например, слънцето грее около 250 дни в годината, но зиме снежната покривка е добра за ски.
  • Рядкото цвете еделвайс е символ на туристическото движение. Може да се види само в Пирин, по скалния ръб Джамджиеви скали.
  • Окото е най-дълбокото (37,5 м) ледниково езеро у нас. Наричат го още Сърцето.
  • Връх Вихрен е първенецът на Пирин планина. С височината си от 2914 м, той стои втори в България и трети на Балканския полуостров. Пирин се намира в Югозападната част на страната. Със своите мраморни върхове, 176 езера, безброй водопади и живописни пътечки, тази планина е истинска наслада за окото. Тя има средна надморска височина от 1033 м. На територията й има обособени природни резервати, които защитават стотици редки растения и животни. Пирин е обявен за национален парк през 1962 г., от 1983 г. е в Списъка на ЮНЕСКО за защитените обекти от световно значение. Най-големият ски-курорт на планината е Банско.

Освен Рила, Стара Планина, Родопите, Пирин също могат да предложат красиви природни забележителности, на които всеки един може да се наслади, стига да поиска.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

59 − 58 =