Home / Туризъм в България / Забележителности / Побитите камъни – природното чудо близо до морето

Побитите камъни – природното чудо близо до морето

Pobiti Kamani

Само на 18 км от Варна, по стария път за София, природата е сътворила една от най-впечатляващите си картини у нас. Побитите камъни – така е наречена каменната гора, изникнала сякаш от земята. Можеш да преброиш над 300 колони – някои изправени, други разсечени на две, трети – легнали. Приличат на останки от гигантски храм, построен в пустинята. Височината им варира от 0,7 до 9 метра, а диаметърът от 0,7 до 2,6 метра. Една легенда разказва, че древен владетел строил гигантски дворец, а великани му носели колоните. Когато строежът завършил, великаните нахвърляли излишните блокове наоколо и така се образувала местността. Учените, разбира се, не допускат човешка намеса в оформянето на феномена и градят различни хипотези. Според една от тях преди 50 милиона години околността е била дъно на море, а каменните колоси са се образували около подводни газови находища. При отделянето си газът слепвал песъчинки, варовикови отлагания и дребни черупчести мекотели. Така се обяснява защо каменните цилиндри отвътре са кухи. Ако пък разчупиш скалите, наистина откриваш вкаменелости от миди, раковини и охлювчета.

Каменната гора е особено впечатляваща вечер, когато залезът оцветява колосите и ги превръща в скулптурни фигури – Трона, Каменната стража, Камилата… Послания на природата, които още не сме разчели напълно.

Интересни факти…

  • Край Побитите камъни са открити следи от праисторически селища. Древните са считали мястото за свещено и са извършвали тук своите ритуали. Смята се, че водата, която извира наблизо е лековита, а енергийното поле е толкова силно, че мобилните телефони замлъкват.
  • В подножието на връх Голям Персенк, в Средните Родопи, може да се види изключително красивият природен феномен Чудните мостове. Природата е изваяла от мрамор два огромни сводести моста над река Дълбок дол. Някога реката е била доста по-пълноводна и при врязването си в скалите е пробила пещера. После таванът на пещерата се срутил, а водата е отнесла скалните отломъци. Така са се образували Горният и Долният мост. Първият се издига над пропаст, дълбока 43 метра като мраморният му свод е 20 метра. Вторият е по-скоро тунел с широка арка, в който реката навлиза и изчезва, за да се появи на километър и половина по-долу. Чудните мостове са обявени за защитена природна територия през 1949 година.
  • Макар местността Побитите камъни да изглежда като пустиня с пясъчно-чакълестата си повърхност, тя е дом за много редки растения и животни. Тук е единственото находище в България на растението твърдолистна лесъчарка, обявено за застрашен вид.
  • Побитите камъни за първи път са изследвани през 1855 година от английския геолог Сират. През 1937 година те стават първата официално обявена и защитена от държавата природна забележителност.
  • Има и други хипотези за произхода на Побитите камъни. Някои учени предполагат, че те са се образували в резултат на вулканични изригвания на морското дъно. При допира с водата горещата лава се е вкаменила. Друга теория гласи, че това са вкаменени дървета. Трети смятат, че са образувания подобни на сталактитите от пещерите, които са останали след разрушаването на скалите над тях. Популярно е и схващането, че каменните колони са оформени от подводни коралови рифове.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

98 − 96 =