Home / Туризъм в България / Забележителности / Античният театър в Пловдив

Античният театър в Пловдив

teatre

Пловдив е най-космополитният град в България. Не само, защото съществува от около 8 000 години, а и защото белезите от различните му обитатели личат до днес. На Небеттепе има следи от първите заселници, основали през XII в. пр.Хр. тракийския град Евмолпия. В съседство е великолепната часовникова кула от XVII век. Уличките и рисуваните къщи са от Възраждането и докато ги разглеждате, изпаднали във възторг от нереалната им красота, неусетно стигате до южната част на Стария град. Там от панорамната тераса се вижда нещо наистина уникално – античния театър на Пловдив. Той е изграден в началото на II век от император Траян. Побирал е над 5 000 зрители. Направен е от изключително качествени материали, за да се подчертае значението му като институция. Смята се, че е използван и за заседания на народното събрание на провинция Тракия. Просъществувал е до края на IV век, когато е бил опожарен. Открит е случайно при укрепване на южната крепостна стена през 1968 година. Десет години продължават разкопките, като е отстранен 15 метра земен пласт. Трудът си е заслужавал – днес Пловдив е сред малкото европейски градове  антична сцена, на която може да се играе, пее и танцува.

Римляните са оставили още много следи. Когато завладяват Тракия, те са впечатлени от великолепните сгради, вписани органично в природната среда. Заради разположението му – на три хълма, наричат селището Тримонциум. Избират го за главен град на провинцията и започват градежите. Днес до нас са останали крепостни стени, великолепен стадион за около 30 000 зрители, Одеона – малкият амфитеатър, акведукти, терми, тайни входове към бреговете на Марица и разбира се градският Форум.

Интересни факти…

  • Най-старото име на Пловдив е Евмолпия. По-късно Филип II Македонски кръстил града Филипополис, но местното население го наричало Пулпудева. Римляните го прекръстват на Тримонциум, а славяните на Пълдин. Турците пък му казват Филибе.
  • Крепостната порта Хисар капия е един от символите на Пловдив. На това място още в древността е била източната врата на Филипопол – под нивото на калдъръма има градеж от II в. Старата крепостна стена е използвана за основа на голямата възрожденска къща на Куюмджуиглу, чиито еркери се надвестват над Хисар капия.
  • Старият град е уникален културно-исторически резерват, официално обявен за такъв през 1956 година.
  • Зад сцената на античния театър се издига двуетажна постройка – скене, която е била богато декорирана с фризове, корнизи и статуи.
  • Игралното поле в Античния театър се е наричало “орхестра”. То е било полукръгло има диаметър 13,5 м.
  • Античният театър в Пловдив неправилно е наричан Амфитеатър. Амфитеатърът е място за зрелища, предимно гладиаторски битки, докато театъра и в античността е място, където са поставяни театрални представления – комедии, трагедии, мистерии и други.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

55 − 46 =