Home / Туризъм в България / Градове и села / Мелник – най-малкият град в България

Мелник – най-малкият град в България

Мелник - най-малкият град в България

Мелник е истински архитектурен музей на открито, а над него са надвиснали пирамиди от пясъчник с причудливи форми. Когато видиш белите къщички, накацали по хълмовете, трудно можеш да си представиш, че някога тук са живеели 25 000 души. Днес жителите на градчето са едва около триста, но са си спечелили слаата на активни и предприемчиви люде. Всяко домакинство има издълбана в скалите изба, механите са нагъсто, а туристите винаги са повече от местните. Къщите сякаш се надпреварват по красота. Казват, че са 120 на брой. Носят името на първия си стопанин – Кордопулова, Цинцарова, Пашова, Литова, Узунува.

Мелник е старо тракийско селище. Към България го присъединява хан Пресиян през IX в. През 1 215 г. деспот Алекси Слав построява тук феодален замък и обявява Мелник за столица на владението си. Настъпва небивал разцвет – строят се жилища и църкви, а търговията с вино и тютюн нарежда жителите на града сред най-богатите на полуострова. През възраждането Мелник е отново сред първите, но се освобождава чак през 1912 г. от четата на Яне Сандански. Военните действия, болестите по лозята и закъснялото освобождение прогонват жителите му към вътрешността на страната.

Интересни факти…

  • Недалеч от Мелник се намира най-големият манастир в Пиринско – Роженският. Изграден е от деспот Слав през 1 220 година, макар, че летопис, пазен в Атон, говори за обител на това място от 890 година. Жилищните крила на манастира затварят малък кокетен двор. В центъра му е църквата “Свето Рождество Богородично”, строена през 1 600 година и реконструирана през XVIII век. В нея има иконостас с фина дърворезба, дело на майстори от Дебърската и Самоковската школи, а също и уникални стъклописи.
  • Навремето Мелник се е прочул с виното си далеч по света. То било толкова гъсто  и ароматно, че трябвало да се разрежда с вода. Уинстън Чърчил си поръчвал по 500 литра от него всяка година.
  • Кордопуловата къща е най-голямата възрожденска къща, запазена у нас, а за времето си е била най-голямата къща на Балканите. Строена е през 1754 година от богатите търговци Кордопулови. С каменните си основи и високи етажи прилича на малък бял замък. Има огромни стаи с резбовани тавани, вестибюли, тайници и летни градини. Но това, което я прави уникална, са прочутите й изби – тунели, издълбани в скалата, дълги 150 м. В тях се събират около 300 тона вино. Днес къщата е музей и всеки посетител може да дегустира съдържанието на бъчвите.
  • Уникалните пирамиди от жълт пясъчник, които обгръщат Мелник отвсякъде, се наричат мелове. Образувани са от ерозията на меките глинени структури. Времето е изваяло причудливи фигури – гигантски гъби, замъци и минарета. Някои от тях достигат 100 м височина.
  • Името Мелник вероятно идва от тракийското племе мелди, населявало околностите на града. От това племе е водачът на робите Спартак.
  • Преди да свърнете от главния път наляво към Мелник, можете да се отбиете надясно – към магическата местност Рупите. Тук пророчицата Ванга прекарва последните години от живота си, защото според нея местността я зарежда с енергия. Недалеч е вулканичният хълм Кожух планина (281 м) – за него врачката казва, че е погребал голяма тайна. Рупите и на пръв поглед изглеждат необикновено – с меките хълмове наоколо, с неспирните изпарения на горещите лечебни извори, с не съвсем каноничната, но красива църква “Света Петка Българска”, построена от Ванга.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

40 − = 37