Община Николаево

Николаево

Община Николаево е разположена в централната част на България. Тя е една от съставните общини на област Стара Загора. Николаево е заобиколено от красива природа, което го превръща в спокойно и приятно за живеене или почивка местенце. Околната среда е чиста и добре съхранена, което допринася за чистият въздух, води и почви. Николаево е разположено в близост до две планини, а зелените площи и водни басейни изобилстват наоколо. Градчето е спокойно и чисто най-вече заради липсата на промишлени замърсители, което правят общината изключително приветлива. На територията на общината са разположени 3 села, а именно Елхово, Нова Махала, Едрево, както и самият град Николаево.

nikolaevo-kartaВ непосредствена близост се намира небезизвестният язовир Жребчево – любимо място на местните за риболов. Тук се вливат и водите на 3 реки – Радова, Тунджа и Лазова като това допринася за развитието на селското стопанство.

В близост до Николаево можете да посетите различни забележителности или да се насладите на красиви и спокойни места за разходка. Северно от гр. Николаево се намира историческата забележителност крепостта Асара (разположена в местността Топлицата), охранявала прохода Хаинбоаз. В Долината на тракийските владетели ще попаднете също така и на множество тракийски могили като някои от тях са разположени в землището на Николаево.

Тук също се намира и хижата „Момина сълза”, която се на около 3 км разстояние от с. Едрево. Тя е заобиколена от живописната природа, както и от чист въздух, дължащо се от части на разположението й в склоновете на Средна гора.

Други забележителности, които можете да посетите на територията на Община Николаево са военни паметници, паметни плочи.

Карта на град Николаево

Снимкови ресурси: bg.wikipedia.org & nikolaevo.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

− 1 = 1