Home / Туризъм в България / Градове и села / Стара Загора – градът на липите

Стара Загора – градът на липите

Стара Загора

Стара Загора е областен град в България, намиращ се в Южна България. Стара Загора е разположен в Старозагорското поле и по-точно в източната част на Горнотракийската низина, заключена между Сърнена Средна гора, Манастирските възвишения, Светиилийските възвишения, Чирпанските възвишения и Сакар планина, а също и край река Бедечка, чиято средна надморска височина е 196 м. Градът е един от основните икономически центрове в страната и по данни от преброяването през 2013, броят на жителите на града е над 130 000, което го прави и 6-тият по брой жители град в България.

Стара Загора се счита за един от най-древните градове не само в България, но и в Югоизточна Европа.През различните епохи е носил различни имена, сред които: Августа Траяна, Берое, Ески Загра, Иринополис, Верея, Загр-и Атик, Боруй, Железник и Боруй, а до днес се е запазило името Стара Загора.

Прочети цялата статия

Прочети цялата статия

Историята на града започва още преди 8 хилядолетия, когато за първи път на мястото (където днес е разположен град) са били застроени неолитни жилища. Те са запазени и до днес край града, което ги прави и като цяло най-запазените жилища в цяла Европа. Градът на липите и известен и с медният рудник, който е най-старият експлоатиран в Европа.

Смята се, че преди векове, на територията на Стара Загора е било основано тракийско селище, наричано Берое – от Филип II Македонски. За това твърдение свидетелстват и творби на гръцки автори от древността, в които се споменава името на града.

В средата на I-ви век градът бива присъединен към Римската империя, ставайки провинция на Тракия. По-късно градът получава права за самоуправление от Траян, а няколко години по-късн, вече носейки името Августа Траяна, града се превръща във важен икономически център. Августа Траяна бива частично разрушен при нападения от готите през III-ти и IV-ти век, но малко по-късно отново бива укрепен и става център на Тракия.

След този период биват открити останки от християнски църкви. Няколко века по-късно (през V-ти век), градът става жертва на походите на хуните като в резултат от тях бива разрушен епископският дворец.

По-късно областта е наречена от българите Загоре и по мирен път се присъединява към България. Това се случва през 705 г., благодарение на хан Тервел и помощта, която той оказва на византийският император Юстиниян II. При управлението на Борис I, градът бива наричан Боруй, но след падането на България под византийско робство е прекръстен на Верея.

След падането на България под османско робство, името на града е сменено отново няколко пъти. Въпреки, че цяла България бива под османско владичество, „Ески Загра“ (тогавашното име) се превръща отново във важен културен и икономически център.

Стара Загора е първият град, преименуван с българско име още преди Освобождението, заради будните старозагорци. Освен, че е важно стратегическо място, града се превръща и в център на важни събития, свързани Освобождението на България от османско иго.

Тук се е състояло Старозагорското клане, при което града е бил напълно унищожен. Стара Загора е бил опожаряван няколко пъти.

Забележителности в Стара Загора

В „градът на липите“ има множество забележителности, църкви, музеи, галерии – сред които: „Форум на Августа Траяна“, „Регионален исторически музей“, „Ески джамия“, „Драматичен театър `Гео Милев` “, храмът „Свети Теодор Тирон“ и Старозагорската митрополия и др.

Няколко интересни факта:

  • Наричат Стара Загора „центърът на вселената“, заради 8-хилядната му история и различни причини, които напълно оправдават това определение;
  • Най-голямата зоологическа градина по площ в България е именно Старозагорската;
  • Райна Попгеоргиева и Васил Левски са учили в този град;
  • Загорка – най-голямата пивоварна в България се намира в Стара Загора;
  • Най-големият бизнес парк също е разположен тук;
  • Футболните срещи, организирани в Стара Загора са сред най-посещаваните в страната;
  • Наричат Стара Загора „градът на липите и кипарисите“ и всяка година се организират редовно събитие, посветен на цъфтежа на липите. Събитието се нарича „Празникът на липите“;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

97 − 89 =