Home / Пътеводител / Градове / Ню Йорк – световна столица

Ню Йорк – световна столица

Ню Йорк

Снимка: DesktopWallpapers4.me

Ню Йорк е истински конгломерат от народи – 8 000 000 жители, които общуват помежду си на английски език. В различните етнически общности се говорят повече от 80 езика. Остров Манхатън в началото е обитаван от индианци от племето Алгонкин. По-късно е колонизиран от холандците и извоюван от англичаните. Днес той е домакин на всички етноси и култури. тук Индия, Хаити и Китай “се намират” на разстояние от няколко алеи една от друга.

Ню Йорк – въплъщение на американската мечта

Ню Йорк се смята за център на света, символ на свободата и на неограничените възможности

В света не съществува друг град, който в продължение на няколко века е свързан с толкова мечти, стремежи и надежди. Статуята на Свободата  (висока 46 м) поздравява с “Добре дошли” десетки милиони имигранти, които пристигат в града по вода. Затова не е странно, че в Ню Йорк се срещат всички култури на света и хора от всички народности.

Купен от американските индианци за около 60 гулдена, днес Ню Йорк е градът на доларите, на триумфа на капитализма и на извисяващите се в небето небостъргачи.

В областта на културата град Ню Йорк заема първо място в света. Също така е на първо място и в търговията с произведения на изкуството, като в града се намират музеи от световна величина (Музеят Гугенхайм, Музеят на съвременното изкуство. Столичният музей на изкуството).  Градът е и световен център на развлекателната и музикалната индустрия. Не една музикална кариера е започнала на Бродуей или в Манхатън. Джазът, дошъл от южните области на Съединените щати, е признат в световен мащаб тук. Ню Йорк е цял свят в един-единствен град.

Що се отнася до икономиката тук, особено се отличават: пристанище, център на риболовната индустрия, икономически и търговски център в САЩ.

Сред забележителностите тук има музеи (Музеят на съвременното изкуство, Столичният музей на изкуството, музеят Гугенхайм, колекцията “Фрик”), впечатляващи сгради (Емпайър стейт билдинг, Крайслер билдинг), представляващи интерес места (Тайм скуеър, Пето авеню, Бродуей, Батъри парк, Сентръл парк, Статуята на Свободата), супермаркети (Мейсис, Блумингдейл, Брукс Брадърс).

Интересни факти:

 • Ню Йорк изглежда като шахматна дъска, съставена от 12 булеварда (авенюта) в посока север-юг, пресечени от стотици улици в посока изток-запад. Градът се разделя на две от Пето авеню и от Централния парк.
 • В знак на приятелство, по случай 100-годишнината от приемането на Декларацията на независимост, Франция подарява на Съединените щати Статуята на Свободата. Произведението на Бертолди е с височина 46,5 м и с тегло 225 тона.
 • Отличителна черта на Ню Йорк са жълтите таксита. Само в Манхатън те са около 11 000.
 • В течение на много време двете кули на Световния търговски център са най-високите в света. На 11 септември 2001 г., в резултат на терористична атака (срещу кулите са насочени пътнически самолети), двете сгради се срутват. Всяка от сградите е била с по над 110 етажа и височина 411 м.
 • На 11 ноември 1965 г. в населявания от 30 милиона жители град е прекъснато електрозахранването за около 13 часа. Подобна авария се случва и през юли 1977 г., както и на 14 август 2003 г.
 • 11 септември 2001 г. – най-черният ден в историята на Ню Йорк – две от неговите най-величествени сгради са разрушени при терористично нападение, погребвайки под руините си 2750 жертви.

Остров Манхатън (с площ от няколко десетки квадратни километра), разположен на мястото, където се вливат една в друга реките Хъдсън и Ийст ривър, е главният квартал на Ню Йорк. На острова се отделя голямо внимание още от появяването на града. тук господстват небостъргачите, гъстотата на улиците е много голяма и единственият зелен участък е Сентръл парк.

Ню Йорк – порталът на новия свят

“Статуята на свободата” приветства множество емигранти, които в началото на XIX в. търсят късмета си в “Новия свят”. Дори и сега тази “стара госпожа” е символът на САЩ.

Ню Йорк е най-големият град в Съединените щати и е разположен на два острова – Манхатън и Лонг Айлънд. На североизток се намира полуостров Бронкс, а на югозапад – една-трета от Стейтън Айлънд. Разположен на левия бряг на река Хъдсън. Ню Йорк се радва на изключително местоположение. Трите острова са истински естествени защитници на залива, като така образуваната преграда отделя пристанището от Атлантическия океан.

През 1614 г. холандците полагат основите на търговски пункт в Манхатън. С развитие на околностите му, през 1625 г. му дават названието Ню Амстердам. През 1664 г. англичаните завоюват Ню Амстердам и колонията Ню Нидърланд, която назовават Ню Йорк, в чест на принца на Йорк. В съответствие с Декларацията за независимост Ню Йорк е първата столица на Конфедерацията на американските щати. В края на XVIII в. започва реализирането на плана за създаване на градската улична мрежа, основно в Манхатън. именно затова днес не можем да възприемем Ню Йорк без Манхатън. В момента Манхатън има четири зони – Ъптаун (жилищни сгради), Харлем (кварталът на цветнокожите), Мидтаун (междинният град) и Даунтаун (търговски център).

Средните температури в Ню Йорк през януари са от 0C градуса, а през юли 25С.

Накратко за Ню Йорк:

 • Икономически и индустриален център на САЩ;
 • Съставен от 5 квартала: Манхатън (Manhattan), Куинс (Queens), Стейтън Айлънд (Staten Island), Бруклин (Brooklyn) и Бронкс (Bronx);
 • Официален език: английски;
 • Парична единица: американски долар;
 • Религия: протестантство, католицизъм, юдейство;
 • Седалище на ООН;
 • Основните зони на Манхатън: Мидтаун, Гринуич вилидж, Даунтаун, Сохо, Ийст вилидж, Ъпър Ийст Сайд, Уест Сайд, Харлем, Чайнатаун, Батери Парк, Малката Италия, Трибека;
 • Метро: работи 24 часа, освен в Манхатън и някои други части на града;
 • Международни летища: “Кенеди” (J.F. Kennedy) – 26 км от центъра на града “Нюарк” (Newark) – в щата Ню Джърси (New Jersey), на 15 км от центъра на града “Ла Гуардиа” (La Guardia) – на север от Куинс (Queens);
 • Пристанищата са съединени с големите езера чрез множество канали, както и чрез река Сейнт Лорънс.
 • Площ: 789 кв. км, от които 1/5 представляват зелени площи;
 • Население: над 8,1 млн. жители (в зоната на метрополиса – 22,5 млн);
 • Гъстота на населението: над 17 000 жит./кв. км
 • Население: бели – 45%, цветнокожи – 27%, азиатци и други – 10%;
 • Манхатън: 24 км дължина и 4 км широчина;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

8 + 1 =