Home / Любопитно / Кои са Алгонкините? Алгонкински народи.

Кои са Алгонкините? Алгонкински народи.

Алгонкините

Традиционно алгонкините населявали поречието на Отава в днешна Канада. Вариант на името на племето им се използва за назоваване на една от най-големите езикови групи на местните американски племена – алгонкианската. В нея се говорят различни алгонкиански езици.

Селищата им са били пръснати из гората. Правели домовете си от дърво и кора. Засявали царевица, боб и тикви, но до голяма степен се прехранвали с лов и риболов.

Французите започват да пристигат в територията на алгонкините в началото на XVII век. Те им продават животински кожи в замяна на европейски стоки. За известно време търговията прави алгонкините много силни. Ала хюръните скоро ги изместват като главни търговски партньори на французите. Война с могъщите ирокези накрая пропъжда алгонкините от родните им земи. Доста от тях се присъединяват към други племена. Някои се връщат в своята територия, когато отношенията им с ирокезите се подобряват.

След като англичаните побеждават французите във Френско-индианската война (1754-1763), алгонкините стават техни приятели. Ала британските заселници, които идва в долината на река Отава, отнемат много от земята им. В края на XX век около 8 000 алгонкини живеят в Канада, повечто в резервати.

Алгонкинските народи

Алгонкинските народи са едни от най-многобройните и най-разпространени индианци в Северна Америка, които традиционно говорят близки езици и имат начин на живот. Крии, мохикани, делауер (лени лийнъпи – „истински мъже“), оджибуа, плоний и алгонкини са някои от племената им.

Вероятно алгонкианските народи някога са живели в Южна Канада в оластта на север от река Нейнт Лорънс. С течение на времето се пръснали и накрая заели голяма част от днешните земи на Съединените щати и Канада. Тяхната територия включвала Нова Англия, крайбрежието на Атлантика, района на Големите езера и част от Великите равнини.

Повечето алгонкински племена строели своите села по течението на реки. Отглеждали царевица, боб и тикви в близките градини. Ходели на лов за елени, зайци, бобри и понякога и за по-големи животни, като лосове и бизони. Облеклото си изработвали почти изцяло от животински кожи.

Много алгонкински племена си правели куполовидни домове, наречени вигвами. Някои строели къщи от дърво и кора, които били достатъчно големи да поберат няколко семейства. Други живеели в конусовидни колиби.

Религиозните практики били различни. Повечето племена споделяли вярата във великия дух Маниту. Вярвали, че Маниту присъства във всички неща на Земята.

Живеещите по крайбрежието на Атлантическия океан алгонкински племена били сред първите индианци, които се срещали със заселниците от Европа. Притествали първите заселници и основатели на Джеймстаун, които пристигнали в началото на XVII век. Доста от тях умрели от болести, донесени от европейците. Заселниците постепенно принудили индианците да се откажат от земята си. Към средата на XIX век повечето алгонкински племена били настанени в резервати. Хиляди хора с алгонкински произход все още живеят в Съединените щати и Канада.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

2 + = 8