Home / Пътеводител / Калифорния – раят на брега на Тихия океан

Калифорния – раят на брега на Тихия океан

Калифорния

Националният парк “Йосемити” е едно от най-красивите места в Калифорния. Стръмните скали, пресечени от водопади, стоят като стражи около долина, дълга 11 километра и широка 800 метра. Върховете на скалите, високи около 800 метра, се открояват отчетливо на фона на синьото небе.

Страхът от голямото земетресение

Като всеки рай, огряната от слънце Калифорния има един недостатък: често я разлюляват земетресения.

Първият европеец, който вижда калифорнийския бряг, е испанският мореплавател Хуан Родригес Кабрийо през 1542 г. През 1579 г. сър Франсис Дрейк се появява в района на нос Рейес на север от Сан Франциско. През XVIII в. започва испанската окупация – смесица от военна експедиция и религиозна мисия. През 1762 г. тук е построено пристанище за испанските галеони. През 1821 г., когато Мексико извоюва независимостта си, Калифорния става негова провинция. След Американо-мексиканската война (1846-1848) тя е анексирана от САЩ. Ударът става още по-болезнен за Мексико поради факта, че през същата година са открити златни залежи в околностите на град Сакраменто.

Сега някои мексиканци изпитват известно задоволство поради факта, че на територията на Калифорния се срещат две континентални тектонични плочи. Техните движения предизвикват чести и силни земетресения в района.

Сред забележителностите тук са: Биг Сур (върховете на Санта Лучия), Дисниленд, Голд кънтри, Холивуд (студията на Юнивърсъл, Сънсет булевард, Куин Мери), Сан Франциско (Голдън гейт, Чайнатаун, Кейбъл кар), резервати и природни паркове: долината Коачела, Долината на смъртта, езерото Тахо, вулканичен парк Ласен, пустинята Мохаве, Йосемити, долината Напа, долината Скуоу.

Икономика:

 • Селско стопанство: отглеждане на плодове, зеленчуци и лозя. Скотовъдство;
 • Природни ресурси: сребро, мед, желязо;
 • Промишленост: нефтена енергетика, модерни технологии (микроелектроника – Силициева долина), авиационна и космическа, електроника, автомобилостроене, военна, лека (текстилна) и филмова.
 • Туризъм;

Интересни факти:

 • Водопадите са най-голямата атракция на Националния марк “Йосемити”.
 • На знамето и герба на Калифорния е изобразена мечка.
 • Сан Франциско се появява в над 380 холивудски филма.
 • През 1910 г. е сниман първият филм в Холивуд. През същата година властите на града забраняват… излизането на стада с повече от 2 хиляди овце на главната улица.
 • Разломът Сан Андреас, с дължина 1000 км, се разпростира по тихоокеанското крайбрежие на територията на Съединените щати и Мексико – от Сан Франциско до Калексико.
 • Плажът Малибу е мечтано място за любителите на сърф от целия свята.
 • Калифорния е 31-ят щат на САЩ (от 1850 г.).
 • Прозвището е “Златния щат”, а границите са с щатите: Орегон, Невада, Аризона и с Мексико. Столицата е Сакраменто, а официалният език е английски (като се говори и испански). Що се отнася до паричната единица – тя е американски долар.
 • Религията: Предимно християни.
 • Небостъргачите в Лос Анджелис са построени по специална технология, която предпазва сградите при земетресения.
 • Гледката на брега, обвит в мъгла, мислено те пренася в Скандинавия.

Калифорния заема челно място сред американските щати: тя е най-населеният щат и пръв от гледна точка на икономическия си потенциал, по производство на микропроцесори и полупроводници, на хранителни продукти, вина и … яйца.

Калифорния – Холивуд, плажове и компютри

Калифорния прилича на куфар, пълен със съкровища. тук се срещат само красиви и необикновени неща, като се започне от великолепните плажове.

Твърдението “Калифорния е целият свят в умален вид” никак не е преувеличено. Най-красивият щат от САЩ има и най-разнообразен релеф. Калифорния е световен лидер в областта на т. нар. “технологии на бъдещето”: космически полети, информатика, микроелектроника и биотехнологии. силициевата долина представлява верига от градове под формата на дъга. тя започва на север от Сан Франциско и стига до Сан Хосе. Известна е по цял свят като царството на информационните технологии. Някогашната идилична портокалова долина днес се е превърнала в световен център за производство на микропроцесори и приложения за изчислителни машини. Името Силициева долина произлиза от наименованието на едно от най-използваните вещества при създаването на електронни компоненти.

Последните години не са много щастливи за този прелестен щат. Опустошителни горски пожари и урагани предизвикват огромни разрушения. Остарялата електрическа мрежа създава големи пробелми, които стават все по-осезаеми при честите спирания на електричеството (“rolling blackouts”). Жителите на Калифорния се надяват, че… Терминатора успешно ще се пребори с тези проблеми (през 2003 г. известният актьор Арнолд Шварценегер е избран за губернатор на щата).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

25 − 18 =