Home / Пътеводител / Градове / Аризона – легендата на Дивия Запад

Аризона – легендата на Дивия Запад

Аризона

Рафтингът се ражда по бързите води на река Колорадо, в тесните дефилета на Гранд каньон. Любителите на рафтинг се качват в голяма надуваема лодка и се впускат сред водовъртежите на реката.

Свещеното кътче на американските индианци

Местните жители на Аризона дълго се борят срещу властта на Мексико и САЩ. В резерватите на този щат живеят и до днес потомци на най-известните индиански племена: хопи, навахо и апахи.

Мексиканците откриват Аризона през 1540 г. След разгрома им през 1848 г. те са принудени да отстъпят на САЩ част от територията на щата. През 1853 г. американците купуват и останалата част от територията на Аризона. Десет години по-късно , след разгрома на армията на Конфедерацията през 1863 г. в рамките на Съюза е създадена “Територията Аризона”, която става щат на САЩ едва през 1912 г.

За американските индианци този край е свещен. Преди появяването на белите в Аризона се установяват многобройни индиански племена. Въпреки че много от тях изчезват, Аризона остава областта с най-голяма концентрация на индианци в Съединените щати. Някои племена, като хопи, навахо и апахи, пазят традициите на предците си в деветнадесетте резервата, в които живеят. През последните десетилетия Аризона преживява забележителни промени – този някога предимно аграрен щат се превръща от началото на 40-те години на XX век в център на американската микроелектроника и на отбранителната промишленост. През 60-те години хората на бизнеса си дават сметка, че този щат, където е топло през цялата година, може да бъде използван с търговска цел. Така се ражда Сън Сити – градът на богатите, които имат нужда да избягат от стреса на големия град и да живеят в спокойна и уютна атмосфера.

Сред забележителностите тук са Националният парк “Гранд Каньон”, Националният парк “Вкаменената гора”, Монюмънт Вали (Долината на паметниците), каньонът Чели, Метеоритният кратер.

Интересни факти:

  • Много американци наричат Аризона “бейби стейт” (“щата бебе”), понеже тя става американски щат едва през 1912 г.
  • Много чистият и несъдържащ прах въздух на Аризона е идеален за производството на микрочипове за изчислителни машини.
  • Град Аркосанти, разположен на север от Финикс, е пример за модерно и екологично градоустройство. Негов създател е италианският архитект и философ Паоло Солери.
  • Най-големият слънчев часовник в света се намира в Кейв Крийк, близо до Финикс.
  • Огромният Метеоритен Кратер е една от най-чудните природни забележителности в Аризона.
  • Долината на паметниците, така известна от уестърните, се намира в резервата на индианците навахо.

Символите на щата Аризона са Гранд Каньон на р. Колорадо и обширните пустинни пространства. Тези области крият истински съкровища от минерални залежи – мед, злато, сребро, молибден, уран, въглища, цинк и олово. Същевременно осъществяването на големи хидротехнически проекти е позволило развитието на селскостопански култури и скотовъдство на големи площи.

Аризона – пустини и зимни спортове

Самотните върхове, останки от почти изцяло разрушен от ерозията скален комплекс, са характерен елемент от живописния пустинен пейзаж на Аризона.

Аризона – четиридесет и осмият щат на САЩ, често се асоциира със стадата говеда, с вихрушките от прах и обширния хоризонт, осеян с величествени червеникави скали.Но това не е всичко. Тук се срещат и високи планини, големи езера, курорти, индиански резервати, привлекателни туристически маршрути като Гранд Каньон – един от най-дълбоките в света. Река Колорадо издълбава тук коритото си на дълбочина около 2000 м. Различно оцветените каменни пластове, които се виждат по стените на над два милиарда години – половината от възрастта на Земята. Ски маршрутите в планинската верига Сан Франсиско рязко се открояват на фона на пустинния пейзаж. От ноември до април любителите на зимни спортове от всички краища на Съединените щати се тълпят тук. Най-високият връх – Хъмфри (3 851 м) – е покрит със сняг и през пролетта. Аризона граничи с бедното Мексико и това се забелязва на всяка крачка в южната част на щата. Персоналът в ресторантите и хотелите е съставен предимно от латиноамериканци, а в някои селища испанският език е по-разпространен от английския. Аризона предлага по нещо интересно за всеки. Тя е истински рай за запалените по водните и зимни спортове, за любителите на природата и за пътешествениците.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

22 − 14 =