Home / Туризъм в България / Градове и села / Хисаря – санаториумът на древните

Хисаря – санаториумът на древните

Хисаря

Когато видял за пръв път крепостните стени, опасващи днешният град Хисаря, народният поет възкликнал: “Отечество любезно, как хубаво си ти!” И написал едно от най-вдъхновените си произведения. Няма човек, който да не се удиви от мащабите на запазената от седемнадесет века крепостна стена. Тя опасва града отвсякъде и въвежда посетителя в един древен, но съхранен свят. “Хисар” на арабски означава крепост, но самата крепост е строена от римляните. Те завладяват пез 46 г. малкото тракийско селище, съществувало на това място. През 293 г. града, наричан Аугуста, посещава император Диоклециан, който е впечатлен от бликащите отвсякъде минерални извори и мекия климат. Мястото така му харесва, че той започва мащабно строителство. Градът е прекръстен по името на патрона си – Диоклецианополис, и е укрепен с непристъпна каменна стена. Това го превръща в трети по значение в тракийската провинция. По-късно тук са изградени амфитеатър за представления и игри, 10 раннохристиянски  базилики, вили на аристократи, императорска резиденция и най-важното – три терми (бани), облицовани в бял мрамор и отоплявани от топлите минерални извори. Градът привличал като магнит жадната за здраве и развлечения римска аристокрация. През IV в. била завършена и внушителна крепостна стена, която превърнала римския санаториум във важен цивилизационен и военен център.

Интересни факти…

  • Край с. Старосел, недалеч от Хисаря, археологът Георги Китов откри през 2000 г. най-величествения тракийски култов храм на Балканите. Каменно парадно стълбище отвежда към богато украсен с релефи и цветни орнаменти вход. Ограда, дълга 240 м и висока 3 м, опасва храма, служил някога за извършване на древни ритуали. Самите тайнства се правели в кръгла куполна камера с диаметър 5 м. Този храм, според Китов, е дело на тракийския цар Ситалк, живял през V в. пр.Хр. Той е най-големият от общо шест, открити досега, оформящи Староселския култов комплекс.
  • В Хисаря има 22 минерални извора температура от 37 до 52 градуса. Водата е бистра, леко минерализирана и без мирис.
  • Хисаря е най-добре запазената крепост в Европа от епохата на късната античност. Стената й е дълга 2328 м, има 4 порти и 44 кули. Височината на южната порта достига 13 м.
  • Заради необичайната си форма южната порта на крепостта днес е наричана “Камилите”.
  • През 2004 г. край град Шипка, в могила, наречена Светицата, археологът Китов откри друга необикновена находка – златна маска, тежка 690 грама. Тя представлява портрет на мощен тракийски цар – вероятно Терес, бащата на Ситалк.
  • Казанлъшката гробница е шедьовър на изкуството на траките от IV-III в. пр. Хр. Открита е на 19 април 1944 г. при прокопаване на противобомбено убежище. Състои се от три помещения, строена е с тухли, скрепени със хоросан. Състои се от три помещения, строена е с тухли, скрепени със хоросан. Най-ценното в нея са изящните стенописи. Сякаш надничаме в изумителния тайнствен свят на древните. Най-изразителна е сцената, представяща погребален пир на покойните знатни съпрузи.

>>> Вижте още от категорията Туризъм в България >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

31 + = 32