Home / Пътеводител / Държави / ЮАР – от апартейд към равенство на правата

ЮАР – от апартейд към равенство на правата

Кейп Таун, Африка

Кейптаун, Снимка: Джони Андерсън (500px)

Странният пейзаж на провинция Трансваал крие в себе си най-важните природни богатства на Южна Африка. По тези земи през XIX век се установяват бурите, последвани от нови заселници от всички африкански култури.

Нелсън Мандела – човекът, който даде надежда на “носа на Африка”

В течение на 80 години Южноафриканската република е страна на апартейда, в която коренното население е постоянно обект на дискриминация. С премахването на апартейда през 1991 г. политическите лидери, начело с Нелсън Мандела, полагат усилия за интеграцията на бялото и цветнокожото население.

Повечето колонизатори, установили се на териториите около град Кейптаун (основан през 1652 г.) са холандци. Те се наричат “бури” (селяни) и създават свой собствен език, наречен “африкаанс”. През 1795 г. тук идват британците и превръщат страната в колония. През 1836 г. хиляди бури напускат страната и започват “големия преход” в търсене на нови места за живеене, за да избягат от британското господство. След многобройни конфликти, през 1899 г. избухва Войната на бурите, която завършва през 1902 г. с победа на британците. С течение на времето все повече от републиките на бурите се анексират от британците и през 1910 г. се групират в Южноафрикански съюз със статут на доминион в рамките на Британската империя. От 1911 г. в новата провинция на британската корона започва въвеждането на система за расова сегрегация – цветнокожото население няма право на глас и не може да притежава земя извън резерватите, а отношенията между хора с различен цвят на кожата се наказват със затвор.

От 1989 г. управлението на Клекр започва да се отдалечава от расовата сегрегация, премахната през 1991 г. Нелсън Мандела (който прекарва 26 години в затвора) – лидер на Националния африкански конгрес, печели първите свободни избори, в които взета участие всички жители на републиката.

Икономика на ЮАР

Сред природните богатства на страната са: злато (най-големите залежи в света, 30% от световното производство), платина (най-големите залежи в света, 70% от световното производство), въглища, желязо, хром, манган, диаманти, природен газ.

В селското стопанство, най-разпространено е: отглеждането на царевица, картофи, захарна тръстика, грозде (седмо място в света). Овцевъдство и рибовъдство.

При промишлиността най-развити са: хранително-вкусовата, текстилната, металургичната и химическата.

Най-голям е износът на ценни метали, диаманти и въглища.

Климатът във вътгрешността на страната е тропически континентален, с големи температурни разлики през различните месеци. По югоизточното крайбрежие климатът е тропически океански.

Интересни факти

  • През 1997 г. Нелсън Мандела се отказва от лидерството в Националния африкански конгрес и Тхабо Мбеки става новият президент на страната.
  • Диамантената мина “Биг Хоул” е най-дълбоката дупка, изкопавана от човешка ръка. Тя се намира на запад от Блумфонтейн, в близост до Кимбърли. Диаметърът й е 463 м, обиколката – 1600 м, а дълбочината – 1112 м.
  • На езика банту Южна Африка е “Азани”.
  • Най-южната точка на африканския континент е Иглен нос. Там се намира морски фар, построен през 1849 г., табела с надпис “Най-южната точка на Африка”.
  • Сурикатът живее в степите и полустепите на Южна Африка. При опасност това животно издава остри звуци, чрез които предупреждава цялата колония, че врагът е наблизо.
  • В националния парк “Адо Елефант” картината, която сравнява слон със автомобил не учудва никого.

Южноафриканската република заема най-южната част  на континента и има изключително разнообразен пейзаж. Климатичните условия са също много променливи – от пустинята Калахари до климат от средиземноморски тип по южните брегове.

Южноафриканска република – миниатюра на африканския континент

От географска гредна точка, ЮАР е отражение на целия африкански континент – пейзажите са разнообразни, а климатът се променя от средиземноморски до тропически.

Най-голямата част от ЮАР е заета от възвишения – плато с височина между 1000 и 1400 м. Склоновете му се спускат стръмно към морския бряг, но в центъра на страната над него се извисяват изолирани върхове и продълговати възвишения.

Някогашната богата растителност на ЮАР е пострадала силно от прекалено много пасища, а също от горските и земни пожари. Сега само 3% от територията на страната е покрита с гори, а централното плато е заето основно от степи. Многобройните туристи, които посещават ЮАР след премахването на апартейда, са привлечени от уникалната фауна. В десетте национални парка (най-големият от тях е Националният парк “Крюгер” в Трансваал с площ от 20 000 кв.км) живеят слонове, различни видове антилопи, хиени, хипопотами и крокодили. В националния парк “Маунтийн Зебра” с успех са върнати към естествените си условия на обитаване планинските зебри, които са застрашени от изчезване, докато в Националния парк “Хлахлус” живеят под защита черните и бели носорози.

Едно пътуване до ЮАР задължително трябва да включва и посещение на град Кейптаун. Тук Атлантическият океан се среща с Индийския и векове наред това място предизвиква фантазията на моряците и пътешествениците.

Малко статистика…

Площта на ЮАР е 1 219 000 кв. км, а населението е 42,7 млн., от които 77% са цветнокожи, 11% са бели, 9% са мулати и 3% са азиатци. Гъстотата на населението е средно 35 жители/кв. км. Най-високият връх в страната е Инжасути (3446 м). ЮАР граничи с Мозамбик, Свазиленд, Зимбабве, Ботсуана, Намибия, анклав Лесото.

Забележителности

Южноафриканската република разполага с много места, където има какво да се види. Сред тях са Йоханесбург (Ориентал Плаца, Хилброу, Сантаун Сити, Голдън Рийф Сити), Претория (паметник Вортрекер, Юниън Билдингс), Кимбърли (Биг Хоул), Дърбан (Голдън Майл, Индианския квартал), Кейптаун (Ботаническата градина, планината Тейбъл), Бофутатсуана, Три Рондавелс (каньон на река Блайд, Трансваал), водопад Ауграби, Долина на хилядите хълмове (Натал).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

73 + = 79