Home / Пътеводител / Градове / Йерусалим – центърът на великите религии

Йерусалим – центърът на великите религии

Йерусалим

Снимка: buzzfed

В старата част на Ерусалим всяка религия има свой собствен квартал. Джамията със златния купол (Кубрат ас-Сахра) се намира в източната част на Йерусалим – в мюсюлманския квартал. Тя е построена върху руините на библейския храм на цар Соломон.

Светият град

Йерусалим е свещен град за евреи, мюсюлмани и християни. Поклонници от цял свят пристигат в синагогите, джамиите и църквите в Стария град.

Разходката по улиците на Ерусалим е толкова омагьосваща за християните, колкото за мюсюлманите и евреите. От векове тези три култури изграждат заедно образа на града. Старият град е обграден от яки зидове и осем порти. Тук се намират средновековната църква “Света Ана”, хълмът Голгота с базиликата “Свети Гроб”, арката “Ессе Homo” (“Ето човека”), арменският квартал с църквата “Св. Яков”, цитаделата и лутеранската църква на Спасителя, откъдето човек може да се наслади на великолепната гледка на града.

В мюсюлманската част, на Храмовия хълм, може да бъде разгледана джамията “Кубрат ас-Сахра”. Стената на плача, останки от разрушен от римляните храм през 70-те години, привлича поклонници евреи от цял свят. Гробът на цар давид се намира в западната част на града.

През 1967 г. държавата Израел обявява Ерусалим за столица на страната (официално от 1980 г.) противно на позицията на ООН. Езиците, които се използват главно са иврит, арабски и идиш, а паричната единица е израелски нов шекел. За религиите преобладаваща е юдаизма, а други които също се изповядват са ислям и християнство. Има и летище – неговото име е “Бен Гурион” и то обслужва едновременно Тел Авив и Ерусалим.

Икономика – около 75% от жителите на Йерусалим работят в областта услугите, образованието и медицината. Основните икономически сектори са туризмът, отглеждането на цитрусови плодове и индустриални култури, както и машиностроенето.

Залебежителности, които можете да видите са Светите места, гробът на цар Ирод, кварталът на ортодоксалните евреи “Меа Шарим”, “Яд Вашем” (мястото за възпоменание на жертвите на нацизма), Парламентът (Кнесет).

Интересни факти:

  • “Ръкописите от Мъртво море” са писания, останали от есеите – ранна християнска общност. Между 1947 – 1956 г. са намерени над 500 вида такива ръкописи в пещерите на Мъртво море. Сега те се пазят в музея на Израел.
  • През 1948 г. Давид Бен-Гурион е първият министър-председател на новосъздадената държава.
  • Виа Долороса преминава през целия Ерусалим. Това е пътят, по който Христос носи кръста на път към Голгота.
  • Арабското име на Ерусалим – Ал-Кудус – означава “свято място”.
  • Панорамата на Ерусалим изобилства от безбройни храмове и култови места.
  • Често има молещи се евреи до Стената на плача – едно от светите места в Ерусалим. Тази стена е всичко, което е останало от защитна стена, построена около храма през I-ви в. пр.Хр. по заповед на цар Ирод.
  • Джамията “Кубат ас-Сахра” (“Скалният купол”) е издигната на скалата, на която се смята, че Авраам е принесъл в жертва на Бога сина си Исаак. Много хора приемат това място, намиращо се на върха на хълма Мория, за пъпа на света.

Ерусалим има особено значение за последователите на трите най-големи религии – християнство, ислям, юдаизъм. В ограничения периметър на Стария град се издигат една до друга църкви и джамии, а под Стената на плача се събират евреите. Западната и източната половина на града, доскоро разделени от границата между Израел и Йордания, и досега пазят различния си характер.

Ерусалим – огнището на конфликтите в Близкия изток

Заради своята важна стратегическа и религиозна позиция, Ерусалим от векове е сцена на въоръжени борби. Градът, на възраст 3 000 г. е имал различни господари, преди да стане столица на новосъздадената израелска държава през 1948 г.

Ерусалим се намира на надморска височина около 800 м. Разположен над свещената река Йордан, градът заема стратегическа позиция, от която лесно могат да се контролират околните долини.

Още по времето на цар Давид (около 1 000 години пр. Хр.) Ерусалим е столица на юдейската държава. По-късно градът е завземан от вавилонци, египтяни, римляни, кръстоносци и османски турци. Между 1920-1948 г. Палестина и столицата й Ерусалим са подчинени на Великобритания.

Много евреи се установяват в Палестина през първата половина на XX век, но по същото време еврейската държава Израел става независима. След Арабско-израелската война от 1948 г. Ерусалим е разделен на две части. Източната половина (със Стария град) минава под владение на Йордания, а западната половина става част от Израел през 1950 г.

По време на шестдневната война израелците нападат източната част на Ерусалим и обединяват Светия град. През 1980 г. Кнесетът (израелският парламент) обявява Ерусалим за неделима и вечна столица на Израел.

Сега градът е политически, културен и религиозен център на държавата Израел. Съжителството на 450 000 евреи и 100 000 араби създава големи проблеми – ислямските фундаменталисти постоянно организират бомбени атентати, за да попречат на постигането на арабско-израелско съгласие.

Малко статистика и инфо…

Климатът е Средиземноморски, а средните температури достигат 7C през януари и 23C през юли.

Населението се състои от 685 000 жит. (между които 100 000 са араби). Гъстотата на населението е около 6 300 жит. кв. км.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

8 + 1 =