Home / Пътеводител / Държави / Япония – страната на изгряващото слънце

Япония – страната на изгряващото слънце

Япония

Япония е страна на контрастите: в голямата си част – все още девствена, но тихият свят на планините се преплита с трептящия живот на големите промишлени градове. Япония е втората по промишлено значение държава в света.

Всеки може да завиди на пътниците, които летят над японските острови. гледайки през илюминаторите на самолета спокойната повърхност на Тихия океан, пред погледа се простират четирите големи острова= Хокайдо, Хонсю, Сикоку и Кюсю. Отвисоко всичко се вижда много добре – релефът включва поля, планини и повече от 200 вулкана, (1/4 от коиот са все още активни). Островна държава между Филипинския и Тихоокеанския басейни, Япония се намира в неспокойна тектонична зона. Всяка година тук стават 1500 земетресения. Някои от тях не могат да бъдат усетени, но други причиняват бедствия. През 1995г. индустриалният град Кобе е ударен от силно земетресение, в резултат на което 250 000 човека остават без покрив.

Когато купуваме нова видеокамера или електронна апаратура, много често се спираме на изделия от “Страната на изгряващото слънце”. В Япония седалищата на всички производствени предприятия са в силно развити индустриални центрови и три-четвърти от населението живее в градовете. Ненаселените планини са предпочитани само от калугерите будисти и от католическите свещеници, тъй като японците от своя страна считат тези места за истински пущинаци.

Япония – страната на цъфналите череши и… техниката

Фуджи (свещената планина на Япония) доминира величествено в пейзажа и се смята за най-привлекателния за погледа вулкан в света.

Последната империя в света

Народът на Япония приема с ужас съобщението по радиото на император Хирохито през 1945 г. за капитулацията пред американците. За японците това означава не само край на Втората световна война, заради която трябва да претърпят последствията от атомните бомби върху Хирошима и нагасаки, а и край на мита за империята.

Митът за къщата на японския император води началото си от времето на император Джиму, който, както гласи легендата, е коронован през 600 г. пр. Хр. от богинята Аматерасу.

Наследниците на Джиму построяват град Киото – Градът на дворците. В продължение на повече от 1000 години Киото е столица и резиденция на императора, като през Средновековието се радва на голямо богатство и разкош. В замяна на това, останалата част от страната, която основно се препитава от селско стопанство, обеднява, като е държана изкъсо от армията. Предводителите на тази армия – самураите, постепенно вземат в свои ръце управлението на държавата, докато императорът е изолиран в Киото като в позлатена клетка. Самураите и техният водач – шогунът, успяват да защитят Япония от външни влияния. Едва през 1854 г. една ескадрила от американския флот успява да открие за света тази държава, а 14 години по-късно, в полза на петнадесетгодишния император Мицушито, откриват и последния шогун. Това е моментът на възраждането на съвременна Япония. Днешинят император Акишито е правнук на Мицушито и изпълнява само представителна функция в държавата, независимо от титлата, която го нарича “син на небесата”.

Сред забележителностите тук са Фуджи, имперският град киото, Токио, ски-пистите в Сапоро и топлите извори Бепу.

Интересни факти: 

  • Традиционният спорт в Япония е сумо – вид борба, която се осъществява по строги правила. Условието за участие в тези борби е телесното тегло, което не трябва да бъде по-малко от 170 кг.
  • На 9 август 1945 г. град Нагасаки е разрушен от американска атомна бомба. Три дни по-рано същата съдба постига и град Хирошима. Атомното нападение срещу град нагасаки отнема 80 000 жертви и Япония е принудена да капитулира.
  • Японският език, който е изключително труден, има три писмени форми: катакама (изписване на чуждите думи и названия), хирагана и китайска (пиктографска), която съдържа повече от 1850 знака.
  • В традиционния театър на Япония, който се нарича “кабуки”, всички роли, (включително и женските), се изпълняват от мъже. Актьорът, изпълняващ женска роля, в Япония се нарича “онагата”.
  • Още от началото на XX век по улиците на японските градове могат да се видят дребни търговци, които продават своята стока.
  • Гейшите приемат гости по различни поводи – интелигентни разговори, танци и разходки. Младите девойки се подготвят за тази цел в специални училища.
  • Храмът в Киото, този древен град (резиденция на императора в миналото) има изобилие от произведения на изкуството. Той е считан за “най-японски” поради струпването на огромно население в него.

Най-високата планина е Фуджияма – 3776 м. Столицата е Токио, религията, която се изповядва е шинтоизъм и будизъм, а езикът, който се говори е японски. Паричната единица се нарича йена, а сред най-големите градове в страната са: Йокохама, Осака, Кобе, Нагоя, Сапоро, Киото.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

− 2 = 1