Home / Пътеводител / Държави / Великобритания

Великобритания

Великобритания

Великобритания е държава в Западна Европа. Съставена е от четири части: Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. Пълното име на страната е Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия. Понякога я наричат и Обединено кралство или просто Британия. Столицата на Великобритания е Лондон, в югоизточната част на Англия.

География

Великобритания е островна държава в Атлантическия океан. Разположена е на северозапад от континенталната част на Европа. Страната владее земи на два главни острова. На остров Великобритания се намират Англия, Шотландия и Уелс. Шотландия заема северната една трета. Уелс е разположен в югозападната част на великобритания.

Остров Ирландия е на запад от Великобритания. Северна Ирландия заема североизточната му част. Останалата територия е на страната Ирландия. Тя не е част от държавата Великобритания.

Растения и животни

С гори са обрасли Североизточна Шотландия и Югоизточна Англия. Най-разпространените дървета са дъб, бряст, ясен, бук, бор и бреза. В някои части на Шотландия и Северна Ирландия има големи области, покрити с торфен мъх и пирен.

Елени, язовци, видри, лисици и невестулки се срещат в селските райони. Зайци, гризачи, таралежи, къртици и земеровки са обичайна гледка. От птиците може да се видят врабчета, косове, чинки и скорци.

Население

Гражданите на Великобритания се наричат британци. Мнозинството от тях са потомци на Европа. Над четири пети от населението живеят в Англия. Сред жителите има и хора от бившите колонии на Великобритания. Те произхождат от Индия, Пакистан, Бангладеш, Карибските острови и Африка.

Английският е основният език във Великобритания. Говорят се и уелски, шотландски и ирландски келтски.

Около две трети от населението са християни. Повечето от тях са протестанти. Във Великобритания има и мюсюлмани, последователи на индуизма, сикхи и евреи.

Икономика

Международната търговия, финансите и застрахователното дело са важни за икономиката на Великобритания. Страната изнася или продава на други страни, електрическо оборудване, автомобили, самолети, петрол (нефт), железни и стоманени продукти. Във Великобритания са развити и хартиената промишленост, печатарската и издателската дейност. Главните отглеждани култури са ечемик, пшеница, захарно цвекло и картофи. Фермерите развъждат и едър добитък, овце и свине.

Във Великобритания има спокойни села, но по-голямата част от населението живее в големи градове. Центърът за изложби и конференции в Глазгоу, Шотландия, привлича посетители от цяла Великобритания. В него се произвеждат бизнес срещи, концерти и танцови спектакли.

История

Великобритания е преживяла много нашествия в ранната си история. Около 300 г. пр.Хр. племена, наречени келти, пристигат на островите Великобритания и Ирландия. Идват от континенталната част на Европа. Римляните се появяват през I в. пр. Хр. Англия и Уелс са част от Римската империя до V век. След това англи, сакси и юти нахлуват от Северна Германия. Заселват се из цяла Англия. Накрая всички жители на Англия стават известни като англосаксонци.

През VIII и IX век викинги от Северна Европа нападат крайбрежието на Англия. Към края на IX век англосаксонците побеждават викингите. След това, през X век, англосаксонците създават обединено английско кралство за първи път.

Разрастване на кралството

Английското кралство расте чрез завоевания в продължение на стотици години. Към края на XIII век кралят на Англия завладява Уелс. Преди това Уелс е сбор от келтски кралства. През 1536 г. английският парламент, законодателният орган, официално обединява Уелс с Англия.

Шотландия се сражава в много битки срещу Англия, отстоявайки своята независимост. През 1603 г. Шотландия и Англия са обединени под управлението на един крал, но Шотландия запазва самостоятелния си парламент. По-късно , през 1707 г. парламентите на Шотландия и Англия също се обединяват. Новата страна, която обхваща Англия, Шотландия и Уелс, е наречена кралство Великобритания. Жителите на кралството се наричат британци. Англия завладява голяма част от Ирландия към края на XII век. Народът на Ирландия също като шотландците се противопоставя на английското владичество. Но към края на XVII век Англия здраво контролира острова. Официално Ирландия се присъединява към Англия, Шотландия и Уелс през 1801 г. Страната се нарича Обединено кралство Великобритания и Ирландия.

Британската империя

 Много години преди това Англия създава селища, наречени колонии, в други части на света. Англичани започват да се заселват в Северна Америка и Азия през XVII век. По-късно други се установяват в Африка и другаде. Всички колонии и земи, управлявани от Англия, влизат в Британската империя.

Великобритания губи своите американски колонии след Войната за независимост на САЩ (1775-1783), но въпреки това става една от най-богатите и могъщи държави в света. По време на управлението на кралица Виктория (1837-1901) Британската империя обхваща над една четвърт от населението на земята.

Конфликтът в Ирландия

Много ирландци не желаят Ирландия да е част от Великобритания. Една от причините е, че повечето от тях са римокатолици, докато мнозинството англичани са протестанти. Английското правителство приема закони срещу католицизма и н Англия, и в Ирландия. На католиците например не е разрешено да заемат държавна служба в продължение на доста години.

След продължителна борба повечето ирландски графства се отделят от Великобритания през 1921 г. Създават Ирландска свободна държава (днес Ирландия). Ала шест северни графства остават част от Великобритания. под името Северна Ирландия. Страната е преименувана на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия. Някои жители на Северна Ирландия продължават да се борят срещу британската власт и през целия XX век.

По-късни години

Великобритания е на страната на победителите и в Първата световна война (1914-1918), и във Втората световна война (1939-1945). След Първата световна война Великобритания печели нови земи от победените страни в резултат на мирните договори. Министър-председателят Уинстън Чърчил управлява много решително през Втората световна война. Ала британските градове понасят големи разрушения. На Великобритания са нужни години, за да възстанови икономиката си.

След Втората световна война Великобритания се отказва от повечето си земи в други части на света. Почти всички предишни колонии обаче решават да поддържат връзки с нея. Остават членове на организация, наречена Британска общност.

В продължение на много години жителите на Уелс, Шотландия и Северна Ирландия се стремят към по-голямо самоуправление. През 90-те години на XX век британското правителство накрая им позволява да създадат свои собствени парламенти. Националният парламент в Лондон обаче продължава да управлява Великобритания като цяло.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

2 + 6 =