Home / Пътеводител / Градове / Вашингтон – сърцето на една суперсила

Вашингтон – сърцето на една суперсила

Вашингтон

Това е символът на Вашингтон – куполът на капитолий със статуята на Колумбия. Първият камък в основите на сградата на Конгреса на САЩ е положен от Джорджо Уошингтън през 1793 г.

Градът на първия президент

През 1776 г., когато Конгресът на САЩ обявява независимостта си от Великобритания, на новосъздадената държава й липсва само достойна столица.

След няколко години на политиците в новосъздадените Съединени щати им омръзва постоянно да се местят от място на място – срещат се ту във Филаделфия, ту в Ню Йорк или в Анаполис. Това не може да продължава повече. Нужна е столица. Възможно най-скоро. Решението на проблема е намерено през 1793 г. Човекът, който дава името си на новия град, поставя първия камък в основите на Капитолия. Джордж Уошингтън (върховният главнокомандващ на американската армия, който решава съдбата на Войната на независимост, като извоюва от англичаните Йорктаун през 1781 г.) не успява, обаче да управлява от новото седалище на президента – Белия дом. Той умира три години преди да бъде завършен строежът.

Вашингтон остава непокътнат от Гражданската война. През 1862 г. оттук започват решителни стъпки за освобождаване на цветнокожото население. Сега около 60% от жителите на Вашингтон са афроамериканци. През 1974 г. цветнокож политик е избран за кмет на града. Името му е Уолтър Уошингтън…

Сред забележителностите тук са: Белият дом (XVIII-XX в.), а от музеите: Националната художествена галерия (в която се намират шедьоври на Ботичели и рафаело, на фламандски и холандски майстори), института “Смитсониън4, Националният строителен музей (архитектурни шедьоври). Националният музей за африканско изкуство, Музеят на Холокоста.

Интересни факти:

  • Във Вашингтон се намира Библиотеката на Конгреса, основана през 1800 г. тя е една от най-големите библиотеки в света. Любителите на книги имат на разположение 90 милиона заглавия.
  • Мемориалът на Линкълн привлича годишно стотици хиляди посетители. Личността на президента, убит през 1865 г., се радва на огромна популярност сред американците.
  • В Националния музей за авиация и космонавтика може да се разгледа първият самолет, построен от братята Райт.
  • През 1963 г. Мартин Лутър Кинг застава начело на мирния поход към Вашингтон, в който участват 200 000 защитници на човешките права.
  • Столицата на САЩ носи името на първия президент на страната – Джордж Уошингтън.
  • Във Вашингтон има много внушителни паметници, статуи и сгради.

В центъра на града са разположени най-важните държавни и културни институции: седалището на президента – Белият Дом, сградата на Конгреса, Библиотеката на Конгреса, два университета, многобройни научни институти, галерии и музеи. Кварталите, в които живее цветнокожото население са в източната част на града. Бялото население живее в северната и западна част на Вашингтон, както и в предградията. В града има много зеленина и паркове (най-големият – “Рок Крийк Парк” с амфитеатър и зоологическа градина, е създаден през 1890 г.). На западния бряг на р. Потомак се намират националното военно гробище Арлингтън (в щата Вирджиния) и Пентагонът – седалище на Министерството на отбраната и Генерален щаб на армията на САЩ. Част от сградата е разрушена на 11 септември 2001 г. по време на терористичната атака, когато самолет връхлита върху Пентагона.

Вашингтон – столица в служба на демокрацията

Планът на американската столица се ражда в края на XVIII в. на масата на един проектант. Днес жителите на Вашингтон изобщо не се съмняват, че изпълненият вече проект е бил добре замислен.

Когато двама американци се срещнат за първи път, първият въпрос се отнася обикновено за щата, от който произхожда събеседникът. Гителят на Вашингтон е облагодетелстван при този банален въпрос. Столицата Вашингтон не принадлежи към нито един щат. Собственият щат на града – окръг Колумбия, има исторически корени. Бащите създатели на САЩ решават този федерален окръг, управляван от Конгрес, да не попада никога под администрацията на някой от щатите. Досега това положение не се е променило.

Вашингтон, построен по плановете на Пиер Шарл Л’Анфан, е метрополия, проектирана така, че да отразява характера на това демократично общество. Всичко тук има преувеличени размери – огромни площади, много дълги и широки улици и булеварди, идеални за организиране на маршове, демонстрации и митинги. Идо днес президентите на САЩ изминават разстоянието между Пенсилвания авеню и Капитолий, за да се закълнат в конституцията пред внушителната сграда на Конгреса.

Във Вашингтон е забранено да се строят небостъргачи, за да не засенчват Капитолий (седалището на Конгреса), който се вижда отвсякъде. Между него и Белия дом се простира великолепната алея “The Mall”. От двете страни на широките морави се издигат музеи, наредени като перли в огърлица. В тях са изложени шедьоври на всички художествени течения. за американците алеята “The Mall” е “галерията на нацията”.

Икономика

Вашингтон е административен център на САЩ (в държавните институции работят над 350 000 души), както и важен университетски и научен център (7 университета, известни научни  институти и лаборатории). Туризъм  (четвърто място в света по гъстота на хотелите): 18 милиона туристи годишно, повечето от които са американски граждани.

Сащ. Селско стопанство: най-големият производител на зърнени храни и говеждо месо (наред с Китай). Природни ресурси: сребро, мед, желязо, космическа, ядрена, автомобилна, електронна (компютри), военна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

− 3 = 3