Home / Пътеводител / Държави / Турция – вратата към Ориента

Турция – вратата към Ориента

Турция

Старата крепост и “дворецът на удоволствията” – “Ицхак паша  сарай”, построен през XVII в. в близост до легендарния път, който води до Табриз в Иран.

Раждането и упадъкът на една велика сила

Когато звездата на могъщата Османска империя започва да залязва, в учебниците по турска история се появява един човек, към когото и до днес сънародниците му изпитват почти религиозно почитание – Кемал Ататюрк.

Византион, Константинопол и Истанбул – трите имена на един и същ град. Разположен в залива Златния рог, в античността Истанбул е важен търговски център, а в последствие се превръща в изпълнена с разкош столица на Източната римска империя, за да попадне през 1453 г. в ръцете на османските турци. В продължение на няколко века османците контролират обширни територии в Европа и Северна Африка. Едва в началото на XX в. могъществото им започва да запада. След разгрома на Османската империя през Първата световна война млади офицери детронират султана и това слага край на Османската империя. най-забележителният от тези офицери е Мустафа Кемал, наречен Ататюрк (“баща на нацията”). Идо днес той е смятан за национален герой. Ататюрк прогонва от страната гръцките окупационни войски и вдъхва на турците чувство за национална гордост. Неговите реформи, известни под името “кемализъм”, имат огромно значение – Ататюрк заменя арабската писменост с латиница, отделя църквата от държавата и прокарва нови закони в гражданското, наказателното и търговското право. той е привърженик на модернизацията на Турция по модела на западните държави.

Ако трябва да дадем накратко информация за Турция, то:

 • Официалното наименование е: Република Турция;
 • Столица: Анкара (3,1 млн. жит.);
 • Религия: ислям (80%);
 • Парична единица: турска лира;
 • Езици: турски (официален), кюрдски;
 • Най-важни градове: Истанбул, Измир, Адана;
 • Най-големи реки: Кизилирмак (1 182 км), Сакария (824 км), Сейхан (569 км);
 • Най-големи езера: Ван (3 700 кв. км), Туз, Бейшехир;
 • Най-големи острови: Импроз, Мармара, Принцови острови;
 • Летища: Анкара, Истанбул;
 • Пристанища: Истанбул, Мерсин, Измир;

Що се отнася до икономиката, от селското стопанство най-разпространено е скотовъдството (овцевъдство и говедовъдство), отглеждането на зърнени култури, памук и тютюн. А при промишлеността – леката (текстилна) промишленост е най-разпространена. Много популярни са също риболовът и туризма.

Интересни факти:

 • Днес религиозните танци на дервишите са само туристическа атракция;
 • От 1983 г. източната част на Турция е сцена на кървава гражданска война между бойците на Кюрдската работническа партия и турската армия.
 • През 1974 г. турската армия окупира Северен Кипър. Основаването на Турска република – северен Кипър, както и непрестанните спорове с териториалните води в Егейско море, предизвикват непрекъснато напрежение между Турция и нейната партньорка в НАТО – Гърция.
 • Вулканичните туфи с причудливи форми, образувани в резултат на ерозия са голяма туристическа атракция в Кападокия. От край време местните хора, възползвайки се от характеристиките на тези меки скали, изкопават в тях жилища и църкви.
 • Според легендата Ноевият ковчег спрял на връх Арарат, висок 5 000 м.
 • Жилищата изкопани във вулканичните туфи в Кападокия, са наречени от местните “комини на магьосниците”.
 • Улиците на турските градове са пълни с амбулантни търговци като този мъж, който продава гевреци на туристите.

Сред забележителностите в страната, представляващи интерес за посетителите са Истанбул, Измир, Бодрум, крайбрежието на Егейско море, Кония и Кападокия.

Турция е разположена на два континента – по-голямата част от територията й се намира на полуостров Мала Азия, където се простира обширната равнина на Анатолия и се издига планината Тавър. Само една тясна ивица от турската територия принадлежи на европейския континент. Турция е важна страна, разположена на кръстопътя между Европа, Азия и Африка в района, известен като Близкия Изток.

Турция – свързващото звено между два континента

От върха на кулата Галата в Истанбул човек може да съзерцава прелестна гледка – Стария град, Мраморно море и… двата континента.

Истанбул се намира на границата на Европа и Азия. Затова и историята на този омагьосващ град отразява историята на Турция, разположена в област от изключително значение за света. Истанбул, най-големият турски град, вече не излъчва в такава степен, както преди ориенталски чар – тук са се появили офис сгради, широки улици и хотелски комплекси, които с нищо не се различават от тези в големите градове на Запада. В покрайнините на Истанбул основният социален проблем на страната става очевиден – миграцията на населението от селата. В периферията на града живеят около 500 000 пришълци от Анатолия. За много от тях Истанбул е само спирка по пътя към Германия и други богати западни държави. Предимно млади хора напускат без никакво съжаление източните райони на страната, където животът от векове тече по неумолими закони. ситуацията е подобна и в Западна Турция, в Анатолия. В това се убеждават и самите турци, които се завръщат в страната след дълги години, прекарани в чужбина, където са полагали тежък труд като гастбайтери. Приобщаването на тези хора към обществото често е трудно, понеже в селата продължават да господстват старите традиции. Тук децата на завърналите се от Германия се смятат за “лишени от морал”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

− 2 = 3