Home / Туризъм в България / Градове и села / Трявна – градът на първомайсторите

Трявна – градът на първомайсторите

Градът на първомайсторите - Трявна

Снимка: Photopin

Този град привлича като магнит посетителите. Едни идват заради прекрасния въздух и меките склонове на Тревненската планина, другите заради музеите, трети просто се наслаждават на кръчмите. Най-многобройни обаче са бавните пътешественици във времето. Стъпили на двестагодишния калдъръм, обградени от красота и история, хората неусетно поемат към миналото. 140 възрожденски къщи, църкви, мостчета и малки площади оформят декора на пътешествието. Можеш да надникнеш в къщите, запазили имената на стопаните си – Попангеловата, Даскаловата, Калинчовата, Славейковата. И отвътре те са необикновени – с резбовани слънца, лозници и птици. Още се помнят имената на някои от прочутите тревненски марангози (резбари) – Димитър Ошанеца, Иван Бочуковеца, Папа Витан Млади и други. На площада е църквата, около която е възникнало самото селище – “Свети Архангел Михаил”. Иконите в нея и в другите църкви наоколо са възхитителни. Шестте тревненски рода зографи са прославили името на града си в над 500 селища на страната, в Румъния, Сърбия и Русия. А дюлгерите (строителите) пък освен родния си град са изградили цели селища – като Боженци и Жеравна например.

Пътешествието във времето, започнало от гърбавия мост до площада, неминуемо завършва в някое тихо възрожденско дворче. Там човек има време да помисли дали да се върне в съвремието или да открадне още някой миг от уюта на миналото.

Интересни факти…

  • Дряновският манастир “Свети Архангел Михаил” е недалеч от Трявна и Дряново. За пръв път обител с това име е построена на 2 км от днешния манастир по времето на Калоян. Процесия пренасяла мощи на светец към Търново и пренощувала в местността Малкия свети Архангел. Както е било по канон, в чест на светеца на мястото съградили манастир, разрушен през XV в. от турците. Днешната обител е построена през XVII в. и е основно реконструирана през 1845 г. Манастирът е бил крепост на четата на поп Харитон и Бачо Киро, която води тук деветдневно сражение с турците. За назидание обителта е опожарена. Възстановяват я чак през 20-те години на миналия век.
  • Площадът с часовниковата кула, старото школо и църквата “Свети Архангел Михаил” носи името на Капитан дядо Никола. Това е единственият възрожденски площад, съхранен в автентичния си вид.
  • Трявна е град на седемте музея. В тях са запазени шедьоври на възрожденското зографско, резбарско и интериорно изкуство. В музея  на тревненската икона се пазят 160 прекрасни икони върху платно и дърво. В музей е превърнат родният дом на Ангел Кънчев, както и домът на Славейковци – родно място на поета Пенчо Славейков.
  • Старото школо е едно от първите светски училища в България.
  • Часовниковата кула (която се вижда на снимката в началото на статията) е символът на Трявна. Строена е през 1844 г. от майстор Димитър Сергюв, заедно с Кивгирения мост. Часовниковият механизъм поставен тогава работи до ден-днешен.
  • Майсторите дюлгери, зографи и резбари от тревненската школа са прославили навред името на града си.
  • Царството на резбата е в Даскаловата къща. Незалязващите слънца на таваните в две от собите й са сътворени от двама майстори, които са се съревновавали в един истински турнир по резбарския занаят.
  • Недалеч от Трявна, по двата бряга на река Божанка, се е сгушило възрожденското селце Боженци. Според легендата то е основано от болярката Божана, избягала от обсадата на Търново с деветте си сина. Днес селището е архитектурен резерват със 110 къщи на възраст от 100 до 250 години, с тесни калдъръмени улички, зелени дворчета, романтични мостчета и чешми.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

3 + 7 =