Home / Туризъм в България / Забележителности / Рилският манастир – духовната столица на България

Рилският манастир – духовната столица на България

Рилски манастир

Ако католиците имат своята базилика “Свети Петър”, а мюсюлманите – Мека, то ние, българите и всички православни, имаме достойно място за поклонение – манастира “Свети Иван Рилски”. Той се намира в планината Рила – на 1147 м височина. Прилича на крепост с яки стени и две тежки порти, които хлопват по здрачаване. Но влезеш ли в застлания с калдъръм вътрешен двор, попадаш в друго измерение – с камбанен звън, резби и стенописи, в които майсторите са оставили душите си.

Манастирът е основан през X век от монаха-отшелник Иван Рилски и скоро след това се превръща в духовна крепост на народа, почитана и дарявана и от владетелите. През XIV век местният феодал Хрельо изгражда манастирски сгради и каменна кула. По-късно обителта е частично разрушавана и изпепелявана, но се намират майстори – като Алекси и Миленко, които я възстановяват. Блясъка си манастирът постига през Възраждането. Тогава са построени централната църква и магерницата, а зографи изписват стените.

Интересни факти

  • Жилищната част на манастира включва над 300 помещения. От тях 110 са монашески килии. Има и стаи за гости, трапезария, библиотека, болница, домакински помещения.
  • Хрельовата кула е висока 23 метра. Носи името на средновековния владетел деспот Хрельо, който я построява през 1334-1835 година. Запазена е в автентичния си вид.
  • Манастирът “Свети Иван Рилски” е най-красивата и представителна сграда в България. През 1983 година той е вписан в Списъка на световното културно наследство – като един от 200-те най-забележителни обекта на планетата. Обявен е от ЮНЕСКО за културен паметник със световно значение. Макет на манастира е поставен в Брюксел, в забележителния комплекс “Малката Европа”.
  • В центъра на манастирския комплекс се намира главната съборна църква “Света Богородица”, построена през 1834-1837 година. Първомайсторът й Павел Иванович я прави с извисяващи се един на друг обеми и така не нарушава хармонията на старите сгради. На същата идея е подчинена и декорацията – цветовете на храма изсветляват отдолу нагоре.
  • Първото мохамеданско общежитие във Великата рилска пустиня е основано от българския светец Иван Рилски (876-946 година). Той е роден в селцето Скрино, до Дупница. Духовно образование получил в манастира “Свети Димитрий”, в Осоговската планина, но не остава в обителта, а се отдава на самота, телесни лишения и съзерцание. Живял е на много места, в ключително и пещери. Хранил се е с плодовете на земята, колкото да поддържа тялото си. Приятелство с него си търсели владетелите Борис I, Симеон и Петър, но той скромно отказвал даровете им. Неговите мощи остават в Търново до 1 469 година, когато са върнати в Рилския манастир. Свети Иван Рилски е обявен за небесен закрилник на българския народ.
  • Един от шедьоврите на манастира е иконостасът от църквата “Света Богородица”. Той е от орехово дърво, майсторски изваяно с длетото, а сетне позлатено. Иконите, вплетени в иконостаса, са дело на големите художници Захари Зограф, Станислав Доспевски и други. Позлатен кръст величествено допълва произведението.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

63 − = 55