Home / Любопитно / Пътуване с раница или бекпакинг

Пътуване с раница или бекпакинг

Едва ли има човек, който някога да не е пътувал. И… на всеки му се е налагало да използва раница. Всеки човек има собствени вкусове и предпочитания, което пък от своя страна създава предпоставки за създаването на различни типове раници – това е тенденциозно при всички облекла, аксесоари и т.н., при които модата е от значение.

Ако преди няколко века наличието на раници или друг тип чанти е било оскъдно, то в днешно време този аксесоар “пасва” добре на всеки един и се радва на широка популярност.

Хората обикновено се вълнуват каква да е новата им чанта за поредното им туристическо пътуване, какви са този сезон модните тенденции, за да се съобразят със тях или дали чантата/раницата ще подхожда на тоалета им.

Едва ли, обаче някога някой се е замислял как изобщо се е появила раницата? По какъв начин и преди колко време за пръв път се е използвала тя?

Ако не сте се замисляли, ето малко повече информация по въпроса…

Следите на идеята за бекпакинга се губят далеч във времето. Вероятно още пещерният човек или някое друго праисторическо същество е решило да се придвижва с вързоп на гърба си, в който да държи храна и други нужни нему принадлежности.

Ходенето пеш отдавна се използвало като упражнение във военните тренировки, но се превърнало и в популярно занимание за отдих. През 1968 година в САЩ бил гласуван Законът за живописните пътеки, който осигурил големи територии за отдих, предназначени за обществено ползване и допринесъл неимоверно за увеличаване на времето, което хората отделяли за пешеходни излети. Законът спомогнал да се изгради мрежа от пешеходни пътеки из цялата страна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

+ 10 = 12