Home / Пътеводител / Държави / Мексико – в страната на планинските вериги

Мексико – в страната на планинските вериги

Мексико

Град Гуанахуато е заобиколен от пусти планински възвишения, където виреят само кактуси.

От цивилизацията на маите до демокрацията

Мексико е страната на великите индиански цивилизации на маи, толтеки и ацтеки, които са обитавали тези земи до покоряването им от испанските конквистадори.

Мексико е заселена около 20 000-25 000 години пр. Хр. Културата на олмеките, наречена “майка на средноамериканските култури” , се развива между II и V в. в Мексиканския залив. Цивилизациите на американските индианци достигат своя апогей между 200 и 900 г. Град Теотихуакан, който в определен период наброява 200 000 жители, е едно от най-големите населени места в света. През XVI в. ацтеките завладяват почти цялата територия на Мексико. Търговията, занаятите и селското стопанство процъфтяват. Упадъкът на цивилизацията започва през 1519 г., когато страната е завладяна от испанците под предводачеството на Ернан Кортес. Около 12 милиона индианци загиват в борбата с испанците. През 1824 г. Мексико се освобождава от испанското владичество и получава независимост. Между 1846 г. и 1848 г. се води война между САЩ и Мексико. След падането си Мексико трябва да отстъпи съседните територии – Тексас, Калифорния и земите на север от Рио Браво дел Норте.

През 1876 г. властта взема диктаторът Портфирио Диас, който е свален едва по време на революцията от 1910 – 1917 г. Водач на революцията е националният герой Емилиано Запата. Тогава се появява и изкуството на монументалните стенни рисунки, които прославят революцията. Конфликтът завършва през 1920 г., а през 1929 г. Институционалната революционна партия взема властта за повече от 70 години. След дълга пауза (в началото на юли 2000 г.) мексиканците участват в първите демократични избори и избират за президент Висенте Фокс.

Сред забележителностите тук са Акапулко, столицата Мексико, Юкатан (многобройните храмове на маите и р. Чичен Ица), старата столица Теотихуакан (големите индиански пирамиди), съкровището на микстеките в Оахака, вулканът Попокатепетъл.

На територията на Мексико са останали многобройни следи от древните индиански цивилизации.

Мексико е мостът, който свързва Северна с Централна Америка и е истински гигант между страните, съставляващи Централна Америка.

Изпепелената от слънце родина на кактусите

Мексико е връзката между Северна и Централна Америка. Значителен процент от населението живее в бедност. Повечето мексиканци обитават платата между планинските вериги Западна Сиера Мадре и Източна Сиера Мадре.

Мексико е разположено между Тихия океан на запад и Мексиканския залив на изток, на север граничи със САЩ. Покрай бреговете се извисяват Западна Сиера Мадре и Източна Сиера Мадре. Между тях е разположено безводно плато, в което виреят само кактуси. Равнините на юг са много по-плодородни. В този район живеят 80% от жителите на страната. 21 милиона живеят в градската агломерация на столицата Мексико Сити.

Изобилието на природни богатства в Мексико не компенсира икономическите проблеми на страната. В днешни дни сивата икономика съставлява между 35-50% от мексиканската икономика. Новото правителство, в сътрудничество с ОИСР (Организация на икономическото сътрудничество и развитие), започва прилагането на структурни и икономически реформи. Икономистите се стремят да ограничават зависимостта на страната от цената на петрола и да спрат миграцията на населението от селата към големите градове.

Интересни факти

  • Най-известната картина, свързана с историята на Мексико е “Екзекуцията на император Максимилиан Мексикански”, нарисувана от френския художник импресионист Едуар Мане.
  • Една от най-опасните съществуващи тропически болести дължи името си на известен вожд на ацтеките – “отмъщението на Монтесума”;
  • До 1848 г. цяла Калифорния е принадлежала на Мексико. Сега в територията му остава само полуостров Калифорния на брега на Тихия океан.
  • Олимпийските игри от 1968 г. провеждат в столицата Мексико. Много от спортните рекорди, поставени тогава, като този на Боб Биймън в скока по дължина, се задържат до 80-те и 90-те години на миналия век.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

73 − = 64