Home / Пътеводител / Градове / Лос Анджелис – градът легенда на Америка

Лос Анджелис – градът легенда на Америка

Лос Анджелис

В сравнение с Ню Йорк, в Лос Анджелис небостъргачите са малко на брой. Те са разположени предимно в центъра на града – “Даунтаун”. Честите земетресения, които безпокоят калифорнийската столица, не позволяват изграждането на високи сгради.

Конгломерат от култури

Ако някоя метрополия заслужава името “град на света”, със сигурност това е Лос Анджелис. В тази многонационална смесица вероятно са представени всички етнически групи в света. Разбира се, този факт създава и неудобства.

Много е възможно съвсем скоро в най-големия по площ град в Съединените щати преобладаващата част от жителите да говорят на испански, вместо на английски. Испаноговорящите, основно мексиканци, представляват 38% от населението и 43% от домакинствата. Освен това, естественият прираст на испаноговорящите е много по-голям от този на белите и цветнокожите жители. Лос Анджелис е град с много култури. Тук се чуват ударите на африканските барабани, в Малко Токио се произвеждат японски фестивали, а в Европейския център (близо до Бевърли Хилс) се намира музеят на толерантността “Бей Хашоа”. За съжаление съществуват и конфликти на етническа основа. През април 1992 г. нападението на един белокож полицай върху цветнокожия жител Родни Кинг слага началото на страшна вълна от безредици в гетата на цветнокожото население. В квартала Саут Сентрал полицията губи за дълго контрола върху ситуацията, тъй като банди от агресивни и въоръжени непълнолетни сами раздават правосъдие.

Икономика

Промишленост: фармацефтична, химическа, нефтохимическа, електронна (производство на микропроцесори), автомобилна, козметична, кинематографска.

Услуги: туризъм.

Климатът е предимно средиземноморски (мека зима, горещо и сухо лято. Средни температури: през юнуари – между 7 и 18С градуса, а през юли – между 17 и 24С градуса).

Накратко за Лос Анджелис:

 • Най-големият град в Калифорния, вторият по големина в Съединените щати (на първо място по заета площ);
 • Разделен на пет области (Лос Анджелис, Ориндж, Ривърсайд, сан Бернадино и Вентура) и 94 “селища”;
 • Езици: английски и испански;
 • Религия: преобладава християнството;
 • Парична единица: американски долар;
 • Главни квартали: американски долар;
 • Главни квартали: Даунтаун, Холивуд, Бевърли Хилс, Уестуд, Санта Моника, Венеция;
 • Главни планински масиви: Сан Габриел, санта Моника;
 • Летище: Международно летище Лос Анджелис;

Интересни факти:

 • В студиата на филмовата къща “Юнивърсал” може да се порадвате на оригиналните декори, използвани в известните филми “Челюсти” и “Психо”;
 • Между улиците “Гауър” и “Сайкъмор” се простира прочутата холивудска алея на славата, на която са представени много известни личности от света на киното, телевизията и музиката;
 • “Родео Драйв” в Бевърли Хилс е една от най-скъпите търговски улици в света;
 • Недалеч от Лос Анджелис се намира “Дисниленд” – най-известният парк за развлечения в света;
 • Тук има и магазин “Булгари” (Bvlgari), който е разположен на Родео драйв в Бевърли Хилз, лос Анджелис;

Центърът на Лос Анджелис (Даунтаун), насечен от сложна мрежа от улици, може да бъде разгледан пеш без затруднения. На запад от центъра, по посока към брега, се простира широка почти 40 км ивица, в която се намират известни квартали – като се започне от “фабриката за мечти”, т.е. Холивуд, след това се премине през изключителния Бевърли Хилз и се завърши  със слънчевите плажове на Санта Моника и Венеция.

Лос Анджелис – най-необикновеният град в света

Лос Анджелис не прилича по нищо на един обикновен град. Той е по-скоро легенда и магнит за творците и “свободните духове”. Повечето от тях живеят в Холивуд.

Ако някой желае да има пълна представа за Лос Анджелис, трябва в края на седмицата да се приближи до колоната от автомобили, бавно напредваща по “Мълхоланд Драйв” в посока към възвишенията на Холивуд. Оттам, обаче, се простира долината Сан Фернандо, на юг – Холивуд и Даунтаун. На източната страна на хълмовете на Холивуд се намира впечатляващ надпис с дължина 15 метра, който се вижда отдалеч и е станал синоним на кинематографията – “Hollywood” (Холивуд). На възвишенията край Сънсет булевард (булевардът на залязващото слънце) в Западен Холивуд се намират вилите на много филмови творци, хора от интелектуалния елит и известни актьори. По тротоарите на булеварда непрестанно се движат филмови и театрални агенти, заедно с представители на масмедиите. Струпването на хора е още по-голямо по Венис Бийч – “най-лудият” американски плаж. Там можете да видите аматьори скейтбордисти, културисти, хора гълтащи огън, гадатели и все още безизвестни кино звезди. Най-голямата атракция е известният Бордуок – тук има кръчми, будки и барове, правят се улични спектакли, а в края на седмицата, през почивните дни, тълпата от хора става невъобразима. Страхът на жителите на Лос Анджелис е само един – земетресенията, които биха могли да разрушат този прекрасен регион.

Най-високият връх тук е Маунт Лукенс (1549 м), а населението е около 3,8 млн. души (градското население наброява 14,6 млн. жители – 41% бели, 38% испаноговорящи, 11% цветнокожи);

Гъстотата на населението пък е 3283 жит./кв.км. Мрежата от автомагистрали е 1200 км, а дължината на бреговата линия: 65 км.

Сред забележителностите тук са: Центърът (Музеят на съвременното изкуство на Лос Анджелис, Юниън стрийт, Бродуей стрийт), Холивуд (Китайският театър на Ман, филмовите студиа “Юнивърсал), Бевърли Хилс, Ла Бриа Тар Питс (вкаменелости), плажовете Санта Моника и Венеция, музеят “Гети”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

74 − = 66