Home / Пътеводител / Държави / Коморските острови – върхове на вулкани в океана

Коморските острови – върхове на вулкани в океана

Коморските острови

Три от най-големите четири острова от архипелага на Коморските острови влизат в състава на независима държава, която включва още няколко десетки островчета. Жителите на четвъртият остров – Маоре (Майота) – избират да запазят връзката си с Франция.

Четирите острова се формират през интервали от хиляди години. Може би това обяснява големите различия между тях.

Площа на о-вите е 2 170 кв. км (без Маоре. Населението е 710 960 души, а гъстотата е 531 жит./кв.км. Най-високият връх е Каргада (2 361 м). Климатът е океански тропически, много влажен. Средната температура е 25С градуса през януари и 22С градуса през юли. Годишната сума на валежите е между 1100 и 2600 км.

В течение на милиони години четири вулканични острова се образуват в Атлантическия океан на север от Мадагаскар – Нхадзиджа (Гран Комор), Муали (Мохели), Маоре (Майота) и Нджуани (Анжуан). Два от най-старите острова, Маоре и Муали, пазят малко следи от вулканичния си произход – с времето стръмните върхове на планините се заглаждат и не изпъкват в хълмистия пейзаж.

Остров Нджуани е най-живописният. Остатъците от кратери са заобиколени от покрити с екзотична растителност плата с пръснати тук-там езера и водопади.

На най-големия остров – Гран Комор, се намира Каргала – последният активен вулкан на аргипелага, който изригва на интервали от 5-10 години. Затова видът на голяма част от острова напомня на лунен пейзаж. По време на изригванията реки от лава с цвят на разтопено желязо покриват полята и селата, а след това се вливат в морето, свистейки страховито. Жителите живеят в постоянно безпокойство, понеже посоката на реките от лава не може да бъде предвидена. Понякога те се отправят на юг – към летището, а друг път на запад – към столицата Морони. На Коморските острови битуват чудни сказания за тайнствения вулкан. Природата също спомага за тяхното разпространяване – върхът на вулкана Каргала (2361 м) е почти винаги обвит с дъждовни облаци.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

+ 55 = 63