Home / Пътеводител / Градове / Колорадо – покривът на Съединените щати

Колорадо – покривът на Съединените щати

Колорадо

Снимка: ГентСайд

Въпреки, че щатът Колорадо е разположен дълбоко във вътрешността на страната, всяко дете от Съединените щати го знае. Град Денвър се асоциира с романтичните Скалисти планини, а “Колорадо Спрингс” е един от най-известните ски курорти.

Колорадо и неговата изпълнена с превратности съдба

Този планински край, в който владее несмутимо спокойствие, дълго време е ябълка на раздора между Испания и Франция. САЩ слагат край на конфликта като включват Колорадо и Съюза.

През XII в. на днешната територия на щата Колорадо живеят индианци от племето анасази. те са представители на напреднала селскостопанска цивилизация. Техните потомци, племената юта и шайени, са ни познати от уестърните. През XVII век тук пристигат испанците, които дават днешното име на областта. Скоро след това се появяват и французите от Луизиана. Конфликтът между тях за контрола над територията трае дълго време. В началото на XIX в. Съединените щат окупират  Колорадо, а през 1876 г. той става тридесет и осмият щат. През 1913 г. благодарение на един норвежец у местните жители се ражда любовта към ски спорта. Оттогава Колорадо утвърждава положението си на основен център на “бялата лудост”. По-рано, през 70-те години на XIX век, в областта едновременно с появата на железниците се появяват и златотърсачките. В миналото Колорадо сити се е наричал Ел Дорадо.

Интересни факти:

 • “Колорадо” на испански означава “цветен”;
 • Между 1858 и 1860 г. столицата на щата Колорадо, денвър, се е наричала Аурариа.
 • В близост до Колорадо Спрингс се намира Военновъздушната академия – една от най-важните военни школи по авиация в Съединените щати;
 • Около 1890 г. над 10 000 човека, обхванати от “златната треска”, тръгват да търсят късмета си в Колорадо Спрингс.
 • В националните паркове на щата Колорадо природата е запазила дивия си характер;
 • Планините около град Аспен са идеалното място за тези, които искат да прекарат ваканцията си на седло;

Това, което веднага привлича вниманието, са многобройните планински вериги, част от Скалистите планини. Не е случайно съвпадение фактът, че любителите на зимни спортове, американци и чужденци, се срещат точно тук – по пистите на алпийските станции, разположени в подножието на планината.

Колорадо – страната на планинските хребети

Най-голямата част от щата Колорадо се намира на територията на Скалистите планини, които представляват климатичната граница между западните щати (Калифорния, Юта и Невада), Центъра и Изтока на Съединените щати. Една от двете планински вериги, които пресичат щата от север на юг; Соуач, разделя хидрографските басейни на Тихия и Атлантическия океан. Най-високият връх на Колорадо е Елбърт (4 399 м). Източната част на щата е съставена от равнинни райони. Тук се отглеждат говеда и се извличат в промишлен нефт, природен газ, злато, цинк, олово, молибден, въглища и сребро. Около Колорадо Спрингс се намират седалищата на компании от електронната промишленост и информатиката.

В Колорадо туризмът играе основна роля. Аспен, разположен на 250 километра югозападно от Денвър, е известен на любителите на зимните спортове от цял свят. Влиятелните и богати хора посещават курорта всяка година, за да карат ски и да се радват на възхищението, което будят.

Близо до Колорадо Спрингс се намира “Градината на боговете” – скални образувания от пясъчник, разпръснат между вечните кипариси. Те представляват впечатляващ пейзаж, най-вече по изгрев слънце. На свой ред Колорадо Спрингс заслужава да бъде посетен. Тук е реставрирано старо селище, което изглежда като извадено от уестърн. Трябва да посетите и Националния парк “Меса Верде”, който е част от световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Тук туристът се натъква на археологически следи от първите жители на тези земи – индианците анасази.

Сред забележителностите тук са: Форт Морган, Меса Верде, Форт Колинс, Тринидад, Националният парк на Скалистите планини, изоставената златна мина близо до Денвър, Аспен, Колорадо Сити.

Ако трябва да обобщим накратко, то можем да кажем за Колорадо следните основни неща:

 • Това е тридесет и осмият щат на САЩ (от 1876 г.);
 • Граничи с щатите: Уайоминг, Небраска, Канзас, Оклахома, Ню Мексико, Аризона, Юта;
 • Столица: Денвър (около 500 000 жители, градската агломерация наброява 2,3 млн. жители);
 • Език: английски;
 • Парична единица: американски долар;
 • Религия: християни;
 • Най-важни градове: Колорадо Спрингс, Лейкуд, Боулдър, Пуебло, Аурора;
 • Реки: Колорадо, Арканзас, Саут Плат, Рио Гранде;
 • Планини: Фронт Рейндж, Парк, Рейндж, Соуач, Сан Хуан;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

70 + = 78