Home / Пътеводител / Държави / Канада – от Атлантика до Пасифика

Канада – от Атлантика до Пасифика

Торонто, Канада

Снимка: Травелър Ареа

Канада, втората по големина страна в света, се простира на обширна и все още недостатъчно проучена територия. За опазването на природните съкровища в Канада са създадени паркове. Един от тях е показаният по-горе национален парк “банф”, намиращ се в провинция Албърта, основан през 1885 г.

Застрашената идентичност

Канада е не само държава, в която се говорят два езика, но и страна на културни противоречия. През 1996 г. френските жители на провинция Квебек с малък процент гласове решават областта да остане в границите на Канада.

Дали Канада и след 10 години ще продължава да бъде страната, която е днес? Отговорът на този въпрос остава голяма загадка. Съществуват силни стремежи за независимост на френската провинция Квебек, където през последните десетилетия са проведени няколко референдума, имащи за цел да се реши дали провинцията да остане част от канадската държава. Сблъсъкът на интереси има своите исторически корени – чрез Парижкия мирен договор от 1763 г. френските и английските колонии, създадени в началото на XVII в. около река Сейнт Лорънс, се обединяват под английско управление. От този момент канадският народ става политически по-силен, но стремежът към независимост на Квебек не отслабва. Нараства и ролята в политиката на близо 340-те хиляди индианци и 35-те хиляди ескимоси. Техните гласове имат решаващо значение за последния референдум за бъдещето на провинция Квебек.

Ако трябва да обобщим накратко най-важните данни за страната, то те са:

 • Наименование на страната – Канада, Британска общност (Обединена общност на британските държави);
 • Структура – десет провинции и две територии;
 • Столица – Отава;
 • Национален език – английски (45 %), френски (27 %);
 • Парична единица – канадски долар;
 • Религия – католици (47 %), протестанти (41 %);
 • По-големи градове – Монреал, Калгари, Едмънтън, Квебек, Торонто, Ванкувър;
 • Големи реки – Макензи, Сейнт Лорънс, Колумбия, Фрейзър;
 • Планини – Крайбрежни планини (връх Сейнт Елиас 5448 м, Уедингтън 4047 м), Скалисти планини (връх Робсън 3954 м);
 • Главни пристанища – Халифакс, Хамилтън, Монреал, Квебек, Сейнт Джонс, Торонто, Ванкувър;

Климатът в южната част е умерен и топъл. Във вътрешността на страната е студен, континентален. На север – субполярен и полярен. западното крайбрежие се затопля от севернотихоокеански топли течения. край полуостров Лабрадор. В Кордилерите – планински климат с обилни снеговалежи.

Сред забележителностите тук са: Квебек, Монреал, Отава, Апър Канада Вилидж (XIX век), Ниагарският водопад, Торонто, Уинипег, Бедландс в провинция Албърта (“Пътят на динозаврите”), езерото “Луиз”, Националният парк “Скалисти планини”, Джаспър, Ванкувър, Виктория, долината “Скини”, Националният парк “Нахани”, Юкон.

Интересни факти:

 • Най-старите от европейските преселници на американска земя се намират до Медоус, на остров Нюфлаундланд. Тук се установяват викингите, които в търсене на нови земи преплават водите около него още през X век.
 • Националният девиз на Канада гласи: “A mari usque ad marem” – “от море до море”.
 • В канадските ресторанти не може да се опита шунка от мечка, пастет от бобър или други подобни местни специалитети. С цел да се предотврати бракониерството, правителството е забранило сервирането на месо от диви животни, обитаващи канадските земи.
 • Канада дължи откриването на Хъдсъновия залив на търговията с боброви кожи. Първата експедиция акостира в Залива Джеймс през 1668 г., а две години по-късно следва походът към Хъдсъновия залив.
 • Канада има добре развита пътна мрежа само в южната си част. От по-отдаленечине северни провинции до главните пътни артерии най-лесно се стига със самолет.

Канада граничи само със Съединените щати. От източния до западния й край се простират 5830 км, а между северната и южната граница разстоянието е 4570 км. Три океана мият бреговете й: тихият – на запад, Северният ледовит океан – на север и Атлантическият – на изток.

Канада – земя между океани

Територията на Канада е почти еднаква по големина с тази на Европа, но гъстотата на населението е значително по-ниска.

Канадските обширни гори и вековни планини и днес възбуждат духа на авантюристите и изследователите. За мнозина, особено за идващите от пренаселената Европа, Канада е страна на мечтите.

Канада обхваща почти цялата северна половина на Северна Америка. Ширината на тази необятна земя е повече от 5800 км и включва шест часови пояса. Централната част на страната е доминирана от Канадския щит, образуван от магмени и метаморфни скали през ледниковата епоха, днес покрити от обширни гори. Раститерността в тази част на страната, най-вече в северните й райони, е тундрова – има иглолистни гори, както и езера. По-далеч на север в полярния пояс, който обхваща повече от половината от територията на Канада преобладава студен континентален климат. Тук е царството на водите и ледовете, което се простира върху площ от над 5 млн. кв. км.

Индустриалната зона на Канада се намира на юг от Хъдсъновия залив, между Големите американски езера и река Сейнт Лорънс.

На изток от провинция Онтарио, сред меките възвишения се простира прерията, а просторните равнини са житницата на Канада. Между прерията и тихия океан се издигат две по-млади планински вериги: Скалистите планини и Крайбрежните планини. По скалистото крайбрежие на Тихия океан канада граничи със Съединените щати. Границата със щата Аляска навлиза дълбоко в Територията на континента, като отделя чяст от тихоокеанското крайбрежие до провинция Британска Колумбия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

63 − = 62