Home / Любопитно / Какво представлява акрополът?

Какво представлява акрополът?

Какво е акропол?

Снимка: Janusz Cedrowicz

Древните градове често били строени около крепост на върха на хълм. Когато градът се разпростирал в областта под него, започнали да наричат високата част акропол, което на гръцки означава “град на върха”. Най-известният акропол е в Атина, Гърция.

Сградите на атинския Акропол били изградени главно от бял мрамор. Части от някои постройки, включително от храма Ерхетейон имал портал с мраморни колони във формата на женски фигури.

Най-прочутата от оцелелите сгради е Партенонът. Построен е преди почти 2 500 години и бил посветен на богинята Атина Палада. По-късно градът Атина е управляван от християни, които превръщат Партенона в черква. През XV век османски войски завладяват Акропола и го превръщат в ислямска джамия. През 1687 г., по време на война, се взривяват складове с барут и средната част на постройката бива унищожена.

През 1801 г. британският дипломат лорд Елгин взема много мраморни статуи и релефи от Партенона и ги пренася в Англия. Те са изложени в Британския музей. Гръцкото правителство настоява за връщането им в Гърция. Но засега скулптурите остават в сбирката на музея, а споровете продължават.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

5 + 1 =