Home / Пътеводител / Истанбул – мост между Европа и Азия

Истанбул – мост между Европа и Азия

Два гигантски моста над Босфора свързват европейската и азиатската част на Истанбул. Със своето население от над 10,3 млн. души Истанбул е най-големият град в Турция, но през 1923 г. загубва статута си на столица в ползва на Анкара.

Градът с трите названия: Византион, Константинопол, Истанбул

Истанбул

 

Със своето стратегическо значение градът, разположен на пролива Босфор винаги е бил обект на стремежи. Византион, Константинопол и накрая Истанбул е бил владение на различни народи – хети, гърци, римляни, перси, османски турци, а днес е турски град. Всички те оставят отпечатъка си върху очарованието на този град.

Още от бронзовата епоха Истанбул става културно средище, разположено на пътя на керваните, превозващи подправки и коприна от Изтока за тържищата на запад. Градът е столица последователно на три велики държави. Историята на Истанбул е изпъстрена със събития, а тази пъстрота се отразява върху лицето на града и днес. След Месопотамия, през VII в. пр.Хр. древните гърци завладяват Босфора и основават на мястото на протока и основават на мястото на протока на Черно море столицата Византион.

През следващите векове Византион е неколкократно плячкосван и разрушаван. И солидните му крепостни стени, издигнати през 413-443 г. трудно опазват неговата сигурност. Междувременно градът става столица на Източната римска империя и в чест на император Константин I приема името Константинопол. В периода на своето величие през VI век, наброявайки половин милион жители, Константинопол е един от най-големите градове в света. И до днес са запазени свидетелства от този период – императорският дворец, Форумът, както и безброй църкви.

В следващите столетия стратегически и стопански значимият град е многократно обсаждан от персите, арабите и българите. През XIII век, по времето на Четвъртия кръстоносен поход, Константинопол става столица на новосъздадената  Латинска империя.

През 1453 г. градът е превзет от султан Мехмед и е превърнат в столица на Отоманската империя. В периода на разцвет при Сюлейман Великолепни (XVI век) Истанбул е най-богатият град в света. Остава столица до края на Първата световна война, когато Отоманската империя се разпада.

Относно климатът – през лятото е топло, като северните ветрове откъм Русия придават лека свежест на въздуха. Средните януарски температури са 5С, а средните юлски температури 25С градуса.

Географското положение на границата между Европа и Азия благоприятства развитието на града.

Сред забележителностите са Дворецът “Топкапъ Сарай” (паркът и музеят), църквата “Света София”, “Синята джамия” брегът на Босфора, Златният рог, покритият пазар “Капалъ Чарши” и Пазарът за подправки, античният хиподрум.

Интересни факти:

  • Обичайното място за срещи в Истанбул е “Казино Гар” – заведение, представляващо бар и кафе-театър със силна музика до късно през нощта.
  • Дворецът “Топкапъ Сарай”, днес музей на ценни предмети на изкуството и исторически паметници, е бил някога резиденция на султана и място за заседаване на Дивана (съвет на везирите).
  • Централната историческа част на Истанбул е включена от ЮНЕСКО в списъка на световното културно наследство, подлежащо на специална закрила.
  • Елитното войсково подразделение, което осигурява и охраната на султанския дворец, е познато под името еничарска войска.
  • Босфор, на чийто бряг е разположен Истанбул, на старогръцки означава “крави брод, място, където е преминала кравата”. Откъде идва това чудновато наименование? От мита за Зевс, който превърнал своята любима Йо в крава, за да я спаси от ревността на жена си. Изневярата обаче била разкрита. Разгневената Хера изпратила щръклица да убоде кравата и така я прогонила към пролива.

Истанбул – градът на Златния рог

Истанбул е разположен на кръстопътя между два континента. Това е единственият град с европейска и азиатска част. И до днес съжителството на тези култури представлява важна забележителност на турската метрополия. Градът на Босфора се посещава всяка година от милиони туристи.

В подножието на Истанбул, построен като Рим на седем хълма, се простират две морета – на север е Черно море, а на юг – Мраморно море, намиращо се на север от Средиземно море и свързано с него чрез протока Дарданели. Дължината на Босфора, възлизаща на 38 км, представлява границата между Европа и Азия. Босфорът разделя Истанбул на две. От 1973 г. двата континента се свързват чрез големия мост “Европа”. Златният рог е името на залив, част от протока Босфор, врязан в европейския бряг и разделящ кварталите Галата и Бейоглу от Стария град (Еминьоню), в който се намират най-много забележителности, като “Света София”, крепостните стени и пазара “Капалъ Чарши”. По мостовете “Ататюрк” и “Галата” се преминава на отсрещната страна, където, около площад “Таксим”, се намират търговският и административен център на града.

Истанбул е привлекателен със своята пъстрота. Великолепието на този град го превръща в най-богатия и обаятелен културен център на Мала Азия. В Истанбул има 525 джамии, някои от които имат дори  по шест минарета. Именно на джамиите дължи своята своеобразност този няколкомилионен турски град.  Непрекъснато развиващата се метрополия дължи своя напредък на смесицата от култури, която му придава космополитен характер. В Истанбул живеят мюсюлмани, евреи и християни, както и други различни малцинства. Това многообразие придава голяма живописност на града.

Истанбул се смята за неофициалната столица на Турция и това не е чудно, тъй като тук е концентриран почти целият икономически живот на страната.

 Този голям град запленява туристите не само с дворците и джамиите си. Тук може лесно да се усети полъхът на отминалите векове, достатъчно е да се разходиш из тесните сокаци на стария квартал.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

78 − 76 =