Home / Пътеводител / Държави / Гренландия – островът на ескимосите

Гренландия – островът на ескимосите

Гренландия

Плаващите айсберги в открито море представляват изключително зрелище. Но те са и голяма опасност за корабоплаването, понеже се вижда само върхът на айсберга, а останалата част е скрита под водата.

Ловците на Севера

Климатът на Гренландия не е благосклонен към хората. Въпреки това от хиляди години тук се установяват пришълци от всички краища на света.

Ескимосите имат азиатски черти на лицето: техните предци идват в Гренландия от Азия, като преминават през Канада преди 2500-5000 години. Предполага се, че по онова време климатът е бил по-мек, отколкото сега. Различни етнически групи продължават да се заселват в Гренландия и по-късно, когато климатът е вече подобен на сегашния. Между тях е и народът Туле с азиатски произход. Първите европейци, които откриват острова през 982 г., са викингите. те го напускат през периода между XIV и XVII в. по неизвестни причини. По-голямата част от жителите на Гренландия са гренландци, т.е. потомци на ескимосите и на европейските колонизатори, основно нормани и датчани. Освен това тук все още живеят туземни ескимоси и датчани, които започват да пристигат на острова в началото на XIV в. Гренландия става датска колония през 1814 г., а през 1953 г. добива статут на отвъдморска територия с местно управление. През 1978 г. получава независимост по решение на датския парламент, което влива в сила година по-късно. Дания продължава да направлява външната политика на Гренландия и да се грижи за нейната сигурност.

Икономика:

  • Природни ресурси: цинк, олово, молибден, уран, въглища, неразработени залежи на злато, сребро, желязо, никел и графит.
  • Риболов: основно скариди, моруна, писия и атлантическа сьомга.
  • Лов: моржове, тюлени, лисици, полярни мечки, елени.
  • Туризъм: Гренландия се ползва от икономическата помощ на Дания и Европейския съюз.

Интересни факти:

  1. На диалекта на канадските индианци “ескимос” означава “човек, който яде сурово месо”. Самите те се наричат “инуити”, тоест “истински хора”.
  2. Най-големият национален парк в света е открит в Гренландия през 1974 г. Става дума за Северния и Източен гренландски национален парк с площ 972 000 кв. км.
  3. Във водите около Гренландия живеят 17 вида китове.
  4. Къщите в Илулисат са типични за Гренландия.
  5. Водите на южното крайбрежие на Гренландия са пълни с айсберги и плаващи ледени късове.

По-голямата част от площта на острова (най-големият в света) е покрита от континентални ледници. Само по крайбрежията има обитаеми зони. Навремето, когато тук пристигат първите хора, климатът е по-мек, откъдето и името Гренландия, т.е. “Зелена земя”.

Гренландия – леденият остров

Гренландия, най-големият остров на света, е почти изцяло покрит с лед и затова територията му никога не е била напълно проучена.

Ескимосите наричат Гренландия “Калаалит Нунаат” – тоест “земята на хората”. Обаче в покритата с лед Гренландия живеят само 56 000 души. Затова и гъстотата на населението е 0,1 жит./кв. км. На пръв поглед фактът, че целият остров е покрит с ледена шапка, изглежда учудващ. В други области, разположени на подобни географски ширини, природата е по-благосклонна. Причината за това е топографията на Гренландия. Централната част на острова е потопена в морето на дълбочина  250 м, а на повърхността е обкръжена от всички страни с високи планини. По този начин ледниците от последната ледникова епоха се съхраняват като в огромен хладилник, който не им позволява да се разтопят, както се е случило и в някои райони на днешна Канада, Норвегия и Русия. Вътрешността на острова е покрита с ледена шапка, която достига до 3 000 м. дебелина. Следователно човек би могъл да оцелее тук само в крайбрежната зона. По-голямата част от селищата се намират на западния бряг, където климатът е по-мек. Името “Гренландия” на датски означава “зелена земя” и идва от датските колонизатори, пристигнали тук в края на X в., когато климатът значително се затопля. Наименованието и до днес е подходящо. Въпреки вечните ледове целият западен бряг през лятото е покрит със субарктически ливади, а някои растения цъфтят при температура -20C градуса.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

− 1 = 2