Home / Пътеводител / Градове / Флорида – окъпаният в слънце щат

Флорида – окъпаният в слънце щат

В прочутият квартал “Ар Деко” в Маями Бийч хората се радват на живота и обикновено гледат на него през “розови очила”.

От нос Канаверал до Дисни Уърлд

Флорида е фабрика за мечти. Безбройните атракции, предлагани на полуострова, превръщат това място в едно от най-пленителните в САЩ.

Флорида

Испанецът Хуан Понсе де Леон открива източния бряг на Флорида през 1513 г., когато тръгва в търсене на “Бимини” – страната на вечната младост според средновековните испански легенди. През XVII – XVIII в. Флорида е сцена на кървави битки между испанци, французи и англичани. Испания продава тази блатиста територия на Съединените щати през 1819 г., но Флорида е приета в състава им като двадесет и седмия щат едва през 1845 г. По време на Гражданската война Флорида застава на страната на Южните щати, които са победени. Впоследствие големите плантации, обработвани от роби, престават да съществуват.

В края на XIX – началото на XX век все повече туристи започват да проявяват интерес към “окъпания в слънце щат”. Сега 40 милиона души годишно посещават Флорида, а много американци се установяват тук след пенсионирането си. Щатът е много популярен между имигрантите от Латинска Америка и най-вече от Куба. Това обяснява необичайно високото равнище на демографския прираст във Флорида.

След откриването на “Дисни Уърлд” – най-големият увеселителен парк в света, туризмът става най-важният сектор от икономиката на Флорида, заедно с астронавтиката (Космическият център “Джон Ф. Кенеди” на нос Канаверал) и селското стопанство.

Климатът тук е влажен тропически. Средните температури в Маями достигат 19С градуса през януари и 30С градуса през юли. През лятото влажността на въздуха е повишена. Тропически циклони има от юни до октомври.

Накратко за този щат можем да кажем, че:

 • От 1845 г. Флорида е 27-ят щат на САЩ;
 • Столица: Талахаси (от 1822г.) – 150 000 жит.;
 • Езици: английски (официален език), испански;
 • Религии: предимно протестанти , ограничен брой католици;
 • Най-важни градове: Джаксънвил, Маями, Орландо, Тампа;
 • Реки: Апалачикола, Суоний;
 • Най-голямо езеро: Окичоби;
 • Пристанища: Форт Лодърдейл, Тампа, Маями, Джаксънвил;
 • Летища: Маями, Орландо, Тампа, Сейнт Питърсбърг, Джаксънвил;

Сред забележителностите тук са: “дисни Уърлд”, Маями Бийч (с квартала “Ар Деко”), Националният парк “Евърглейдс”, Флорида Кейс, Космическият център “Джон Ф. Кенеди” на нос Канаверал.

Интересни факти:

 • От 1970 г. Флорида официално е наречена “окъпаният в слънце щат” по решение на щатското правителство.
 • На пистата в Дайтона Бийч са поставени много рекорди по вдигане на високи скорости. Първият рекордьор е А. Уинстън през 1903 г. (109 км/ч).
 • Хуан Понсе де Леон, който открива полуострова, избира и неговото име. На испански “Цветница” се превежда като “Pascua Florida” (Паскуа Флорида). Точно на този ден де Леон достига брега на Флорида.
 • Една от любимите дестинации на туристите е блатистата низина Евърглейдс – най-големият американски резерват с тропическа растителност, където живеят алигатори.
 • Във Флорида хората обожават да прекарват времето си на открито. Кейовете в големите градове са любимо място за разходка.
 • Маями е икономически център на Флорида. В този град, разположен в залива Бискейн, живеят над 100 000 кубински имигранти.
 • Топлите води в Югоизточна Флорида предразполагат към практикуване на водни спортове.

Най-южният американски щат влиза в тропическия климатичен пояс. Затова Флорида се радва на слънчеви плажове, на прелестна тропическа растителност и изобилие от плодове. Даже и могъщите урагани, коиот разрушават всичко по пътя си, не плашат жителите и туристите.

Флорида – като пръст, потопен в Атлантика….

Флорида се намира на същата географска ширина като Северна Африка и е най-големият южен щат на САЩ наред с Тексас. Полуостровът разделя Мексиканския залив от Атлантическия океан.

Щатът Флорида заема територията на полуостров с дължина 650 км (разположен в югоизточната част на САЩ) и се разпростира на северозапад по крайбрежието на Мексиканския залив. Флорида е изцяло равнинен щат с изключения на няколко гористи хълма. Богатите на фосфати залежи в този район покриват 80% от нуждите на САЩ.

На север се намира карстова област с многобройни езера и хълмове, които достигат максимална височина от 100 м. По склоновете на тези хълмове се отглеждат лимони, а в долините по-надолу растат зеленчуци. Брегът на Атлантическия океан следва една почти права линия, докато брегът на Мексиканския залив изобилства от заливчета и лагуни. това се дължи на образуването на брегови пояси, които заобикалят плитките лагуни.

Блатистата низина Евърглейдс на юг е всичко, което е останало от огромното блато, заемало почти една трета от територията на Флорида. Тук преобладава тропически климат, виреят горички от мангрови дървета и се развива богата тропическа растителност. Южният край на полуострова, където се намират т. нар. Флорида Кейс  (коралови рифове), се къпе в топлото течение на залива. Около тридесет такива рифа са свързани помежду си от магистралата Овърсийз.

Разположението на границата на тропическата климатична област (островите Драй Тортугас – най-южната точка на щата – се намират само на 100 км от Куба) обяснява защо урагани опустошават толкова често Флорида и най-вече крайбрежните й райони.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

30 − = 28