Home / Туризъм в България / Забележителности / Дворецът в Балчик – тихият пристан на кралица Мария

Дворецът в Балчик – тихият пристан на кралица Мария

Дворецът в Балчик

Тук времето сякаш е застинало. Красота, изящество и тишина те обгръщат отвсякъде. Може би това е усетила румънската кралица Мария – внучка на руския император Александър II и на английската кралица Виктория, когато през 1921 г. посещава Южна Добруджа. От 1913 г. Балчик е в границите на Румъния и румънската аристокрация вече е открила прелестите му – море, бели къщички, накацали по стръмния бряг, прекрасни гледки. Кралицата веднага разпорежда да се изкупят земите около 2 км от градчето и да започне градежът на Двореца на мечтите й. Наети са италианските архитекти Аугустини и Америго и проектът им е завършен през 1924 г. Самият строеж продължава 11 години. Резултатът е красив и необичаен дворец, наречен “Тихото гнездо”. Той става любим кът на кралицата и затова около него са построени 7 вили за децата, свитата й, гостите. Създадени са прекрасни градини. В тях са поставени тракийски делви и водни огледала в мавритански стил. Римско-арабски нимфеум допълва стиловото и културно разнообразие. Поклонничка на бахайската вяра, кралица Мария вярва в религиозната толерантност и уважението към всички култури.

Днес това кътче от рая привлича хиляди туристи. Градините все така грижливо се поддържат. Вилите на принц Николай и принцеса Илеана са малки хотелчета, правят се изложби, срещи, снимат се филми. Сякаш всеки иска да се докосне до духа на необикновената кралица – поклонничка на любовта и красотата, наричана “последната романтичка на двадесети век”.

Интересни факти:

  • Най-красивата част от Двореца безспорно са градините. Създадени са от известния швейцарски градинар Жул Жани през периода 1931-1935 г., а след смъртта му са довършени от сънародника му Гутман. При оформянето им е търсен същият дух на еклетика и толерантност, както и при постгройките. “Градините на Аллах”, “Английски двор”, “Гетсиманските градини”, “Лабиринта”, “Алеята на вековете” – дори названията носят послания. романтични мостчета, алеи, кладенци и водопади допълват пространственото оформление. Днес в градините се отглеждат около 250 вида кактуси, екзотични растения като книжно, бонбонено и каучуково дърво и други – общо около 2 000 вида.
  • Кралица Мария умира през 1938 г. и сърцето й е съхранено в Балчик – както изрично е пожелала в завещанието си. Две години след това синовете й го пренасят в Румъния.
  • Нос Калиакра отстои на 20 км от Балчик. Заради стратегическото си положение и естествена защитеност, това красиво място привлича владетели от различни народи. Най-ранните поселения тук са от IV в. пр. Хр. Своя разцвет Калиакра достига през XIV век, когато става столица на Карвунското деспотство на Балик и Добротица.
  • На 10 км от Двореца на Балчик се намира Албена – един от най-красивите ни черноморски курорти.
  • Дворецът “Тихото гнездо е основната постройка в комплекса. Наподобява българската възрожденска къща, като за нея е залепено минаре. В комплекса има още византийски параклис, кладенец изграден според трансилванските традиции, пушалня без покрив. Културното разнообразие е търсено умишлено.
  • На минарето бил поставен ветропоказател. В него били вградени струни на арфа и когато се обърнел срещу вятъра, звучала музика.
  • Бахайството е религиозно учение. Последователите му вярват в единството на всички религии и са за равнопоставеност на културите, етносите и половете.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

+ 64 = 68