Home / Пътеводител / Градове / Почивка в Бризбейн

Почивка в Бризбейн

australia-brisbane.jpg

Бризбейн (Brisbane) e австралийски град и столица на щата Куинсланд. Бризбейн е с население, състоящо се от близо 940 000 души, а в околностите – 1,73 млн.д. Градът е кръстен на името на сър Томас Бризбън, живял в периода 1773-1860 година. Той е бил британски войник и колониален управител и за него се знае, че е бил роден в бившето графство Еършър, Шотландия.

Може би се питате защо този град, разположен в Австралия е кръстен именно на него?

Преди британска колонизация, Бризбейн е бил известен сред местното племе на турбулите като “Мееаан-джин”. През 1823 година, изследователят на име Джон Оксли открил река Бризейн, а през 1824 година е основана и първата затворническа колония в Радклиф.

И когато Куинсланд се отделя от Нови Южен Уелс (това се случва през 1859г., и самата тя става колония), Бризбейн бива обявен за столица, но получава статута на град чак през 1902 година. Няколко години по-късно – през 1924 година е прокаран Закон за град Бризбейн, който дава местно самоуправление на Бризбейн, започнало работа през 1925 година.

Ако сте решили да се прекарате Вашата почивка в Бризбейн, то определено има какво да се види в този австралийски град. Самия факт, че е наречен “Бриз-Вегас” или “Миан-Джин”, може би е достатъчно показателно, че градът е космополитен и има достатъчно забавления, на които да се насладите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

− 6 = 2