Home / Пътеводител / Континенти / Азия – най-големият и най-населен континент

Азия – най-големият и най-населен континент

Азия

Азия е най-големият и най-населен континент. Заема близо една трета от площта на световната суша и в него живее повече от половината население на Земята.

Земя и климат в Азия

Тъй като Азия е обширен и разнообразен континент, често я разделят на шест главни района: Югозападна, Южна, Югоизточна, Източна, Северна и Средна Азия. В Югозападна Азия се намират предимно страни на или близо до Арабския полуостров, като Саудитска Арабия, Иран, Ирак и Израел. Почти цяла Турция се включва в тази група. (Част от Турция е и в Европа.) Страните от Югозападна Азия са и част от район, известен с името Близкият изток. Повечето от земята в Югозападна Азия е пустиня.

Основните географски особености на Южна, Югоизточна и Източна Азия са големи планини, високи равнини и острови. Индия и Пакистан са главните страни в Южна Азия; Индонезия, Малайзия, Тайланд, Филипините и Виетнам са в Югоизточна Азия; Китай, Япония, Северна и Южна Корея са в Източна Азия.

Северна Азия, наричана и Сибир, е част от Русия. (Руската планина Урал разделя Европа и Азия, така че Русия е отчасти в Европа и отчасти в Азия.) Сибир се състои главно от вледенени равнини и блатисти гори. Поради изключителния студ там живеят много малко хора. По-голямата част от Средна Азия представлява пустиня, но на север има обширни тревисти земи.

>>> Пътеводител

Най-големите пустини на континента са Гоби и Такламакан в Източна Азия и Тар в Южна Азия. Много от най-внушителните върхове в света се извисяват в Хималаите в Южна Азия. Други големи планински вериги на континента са Хиндукуш, Тяншан и Алтай – всички в Средна Азия. Сред най-големите азиатски реки са Яндзъ и Хуанхъ в Китай; Меконг и Иравади в Югоизточна Азия; Ганг в Индия и Об в Русия. Някои от най-ранните световни цивилизации са се развили по поречието на река Инд в Индия и на реките Тигър и Ефрат в Югозападна Азия.

Климатът на Азия е много разнообразен. На континента се намират някои от най-горещите  и най-студените точки на Земята, както и много области помежду им. Черапунджи, Индия, е едно от най-дъждовните места в света. В Югозападна Азия са едни от най-сухите пустини в света. Южна и Югоизточна Азия са горещи, влажни райони с два основни сезона: сравнително хладна и суха зима и дъждовно и горещо лято.

Растения и животни в Азия

Поради голямото разнообразие от климатични условия и географски особености в Азия има много видове растения. В Северен Сибир растат лишеи, мъхове и диви цветя. На юг се намират вечнозелени гори и обрасли с трева земи. Китай има най-разнообразната растителност от всички страни в света. Палми и бамбук виреят в южните му части, както и в Южна Корея и Япония. В Южна и Югоизточна Азия тропическата гора е основната естествена растителност, въпреки че в обширни области дърветата са изсечени, за да се освободи място за земеделие. В планините на Югозападна Азия горите са от бук, вечнозелени дървета, бодлива зеленика и увивни растения.

Животните в Азия са също толкова разнообразни, колкото и растенията. За Северна Азия са типични полярните мечки, моржовете, лосовете, северните елени, докато в пустинята Гоби бродят диви камили. Влечугите включват крокодили, кралски кобри и комодски дракони. Сред животните, които се срещат само в Азия, са орангутаните, гигантската панда, азиатският слон, сибирският тигър, бенгалският тигър и индийският носорог. Популацията на доста животни в Азия, обаче е намаляла заради унищожаването на естествената им среда и безразборният лов.

Население в Азия

В Азия живеят различни етнически групи. Арабите, евреите, иранците и турците са сред народите на Югозападна Азия. Южна Азия е домът на индийски народности. Голямото разнообразие от народности и култури в Югоизточна Азия е повлияно от Индия и Китай. Основните народи в Източна Азия са китайците, корейците и японците. В Северна Азия живеят различни азиатски народностни групи, както и руснаци и други европейци.

Стотици различни езици могат да се чуят из целия континент. Само в Индонезия се говорят повече от 250 езика. Някои от най-широко използваните са арабският, който се говори в части от Югозападна Азия, хинди – в Индия, китайският (наречен мандарин) – в Китай. Говорят се още руски, английски и френски.

>>> Любопитно

Основните световни религии – будизъм, индуизъм, ислям, юдаизъм и християнство – се появяват в Азия. Днес много хора в Югоизточна и Източна Азия са последователи на будизма. Индуизмът е основната религия на Индия и Непал, а ислямът се изповядва в голяма част от Югозападна Азия и Индонезия. Малайзия, Пакистан и Бангладеш. Юдаизмът е главната религия в Израел. Християнството се среща из целия континент, но само във Филипините, Русия и Армения е основна религия.

Образователната система и здравеопазването в Израел, Япония, Сингапур и Южна Корея са отлични. До голяма степен обаче останалата част от Азия все още се развива. Стандартът на живот на много хора е по-нисък от този на хората в западния свят. Проблемите с изхранването са обичайни. Здравните услуги и образованието са ограничени и обикновено са по-достъпни в големите градове, отколкото в селските райони.

Икономика

Селското стопанство е важен отрасъл на икономиката в много азиатски страни. В голяма част от Азия основна храна e оризът. Пшеницата е важна в отделни райони от Северна, Средна, Югозападна и Южна Азия. Изнасят се чай, захарна тръстика, кокосови орехи и каучук. За месо и вълна в много области се развъждат овце и кози. В Китай, Япония, Индонезия, Индия и Русия се ловят големи количества риба.

Азия има богати залежи от почти всички важни минерали. Континентът притежава повече от половината световни запаси от въглища, предимно в Китай, Сибир и Индия. Главните нефтени находища са открити в Саудитска Арабия, Иран, Ирак, Обединените арабски емирства и Катар.

Азия добива и големи количества желязна руда, чугун, калай, волфрам и рафиниран цинк.

Индустриализираните азиатски области, включително Япония, Южна Корея, Китай и Сингапур, произвеждат най-разнообразни продукти. Части от Южна и Югоизточна Азия започват да развиват промишлеността си към края XX век. Южна и Югозападна Азия произвеждат традиционни стоки като тъкани, както и технически изделия – компютри. Петрол и газ се извличат в Югозападна и Средна Азия.

История

Азия е люлка на три от първите световни цивилизации, които създават писменост и изграждат големи градове. Първото подобно общество се развива в Югозападна Азия в район, наречен Месопотамия, около 3500-3000 години пр. Хр. В долината на река Инд, където е днешен Пакистан към 2 500 г. пр. Хр. се заражда така наречената Индска (или Харапска) цивилизация. Историците смятат, че китайската цивилизация също е възникнала около 2 500 години пр. Хр.

С времето тези цивилизации се променят, тъй като попадат под властта на други групи. Месопотамските царства стават част от гръцкия и персийския свят. През VII век в Арабия е положено началото на исляма. Арабски мюсюлмани завладяват Месопотамия, след което се заселват и в други части на Азия.

Индската цивилизация загива около 1700 г. пр. Хр. Приблизително по това време народ, известен с името арийци, нахлува в днешна Индия. Тяхната религия накрая се преобразува в индуизма. Маурската империя обединява Южна Азия към 300 г. пр. Хр., макар че по-късно други им отнемат властта. Към края на XII век мюсюлмански владетели налагат господството си в част от региона.

Китайската култура доминира в Източна Азия. Китай е управляван от поредица династии в продължение на хиляди години от около XVIII век пр. Хр. до XX век. Монголите, народ от Северна и Средна Азия, владеят голяма част от Азия през XIII и XIV век.

Европейците нахлуват в много азиатски страни, за да се възползват от огромното богатство на Азия, и ги превръщат в колонии през XIX век. Към края на Втората световна война колониите започват да се стремят към независимост. Индия се освобождава от британско управление през 1947 г. Франция се бие, за да запази властта в своите колонии в Югоизточна Азия, но накрая напуска региона през 1954 г. Повечето страни в Средна Азия са част от Руската империя и по-късно от Съветския съюз. Стават независими след разпадането му през 1991 г.

Китай също претърпява много промени. През 1912 г. последната династия е свалена и страната е обявена за република. Начело на Китай застава комунистическо правителство, след като комунистите побеждават в гражданската война през 1949 г.

Комунистите в Корея и Виетнам също се борят за контрола над тези държави. Корейската война от 1950 до 1953 г. завършва с разделянето на страната на две държави: Северна и Южна Корея. В Северна Корея се установява комунистическо управление. Виетнамската война завършва под комунистическо управление.

През 1948 г. в Близкия изток е създадена държавата Израел като родина на евреите. Арабските страни обаче се противопоставят и водят редица войни с израелците. Югозападна Азия е място на няколко други конфликти, включително ирано-иракската (1980-1988), войната в Персийския залив (1991 г.) и нахлуването в Ирак, предвождано от САЩ (2003 г.).

През последната половина на XX век на много азиатски страни се налага да се справят с проблеми, останали от европейското управление. Границите на европейските колонии невинаги съвпадат с естественото разделение на народности, култури и географски райони. Когато колониите получават независимост, те запазват тези граници, но често възниква напрежение между народи, които са били принудени да живеят заедно. Същевременно обаче много азиатски страни работят упорито, за да подобрят икономиката си.

Малко статистика за континента Азия:

  • Площ: 44 783 797 кв. км
  • Население:  4 299 млрд. души (към 2013)
  • Най-голяма страна: Азиатската част на Русия: 13 083 065 кв. км
  • Най-малка страна: Малдиви: 298 кв. км
  • Най-голяма страна по брой жители: Китай (1 351 млрд. души – към 2012)
  • Най-малка страна по брой жители: Малдиви (338 442 – към 2012)
  • Най-големи градове: Пекин – Китай, Мумбай (Бомбай) – Индия, Сеул – Южна Корея, Делхи – Индия, Токио – Япония
  • Най-дълга река: Яндзъ (Китай): 6 300 км
  • Най-голямо езеро: Каспийско море (Азия/Европа): 370 000 кв. км

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

− 5 = 1