Home / Пътеводител / Държави / Азербайджан – перлата на Близкия изток

Азербайджан – перлата на Близкия изток

Азербайджан

Азербайджан се намира на кръстопътя между Средна Азия, Европа и Близкия изток. Столицата на страната е Баку. Азербайджан граничи с Русия, Грузия, Армения и Иран. Каспийско море се намира на изток. Част от Армения отделя автономния регион Нахичеван от останалата част на страната.

Планината Кавказ пресича Северен и Южен Азербайджан. През обширната равнина в средата тече река Кура. По-голямата част от Азербайджан е суха, с горещи лета и меки зими. В района често стават земетресения. Мнозинството от населението са азербайджанци, въпреки, че има и малко руснаци, арменци и други групи малцинства. Повечето говорят азербайджански – тюркски език. Над 90% са мюсюлмани. Населението на района Нагорни Карабах обаче (област, за която претендира Армения) са предимно източноправославни християни. Около половината от населението живее в големите градове.

>>> Туристически портал №1

Икономиката на Азербайджан се основава на природните богатства и селското стопанство. Главните полезни изкопаеми са петрол и природен газ. Отглеждат се зърнени култури, зеленчуци, плодове, захарно цвекло, памук, тютюн и чай. Овце, кози и едър добитък осигуряват вълна и месо. Развити са предимно хранителната и петролната промишленост.

Писаната история на Азербайджан обхваща повече от 2 000 години. По различно време арабските персийци, турци и монголци са владели земите му. Русия го завладява в началото на XIX век. През 1918 г. Азербайджан обявява своята независимост. През 1920 г. обаче Съветският съюз изпраща там свои войски, за да поемат контрола. Отначало Съветите обединяват Азербайджан с Грузия и Армения. През 1936 г. Азербайджан става отделна съветска република. С разпадането на Съветския съюз през 1991 г. той отново получава независимост. Към края на XX  и началото на XXI век Азербайджан се бие с Армения за властта над райжна Нагорни Карабах. Армения завладява част от земите му.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

7 + 1 =