Австрия

Austria

Снимка: Pixabay

Разположена в Централна Европа, Австрия е малка планинска страна. Столицата й е Виена.

География

Австрия граничи с Швейцария, Лихтенщайн, Германия, Чехия, Словакия, Унгария, Италия и Словения. Някои от най-високите дялове на Алпите са в Централна и Западна Австрия. Гростглокнер със своите 3798 м е най-високият връх.

Ниските области са разположени главно в Северна и Източна Австрия. Северната низина всъщност е долината на река Дунав. Много други реки, включително Енс, Ин и Драва, текат през долини в Алпите. Издълбали са няколко прохода в планините. Проходът Бренер е най-важният. Той свързва Австрия с Италия.

>>> Забележителности от света

Растения и животни

Австрия е най-гъсто залесената страна в Централна Европа. Бук, бреза и дъб растат в по-топлите зони. Ели, лиственици и борове виреят по хълмовете и планините.

Дивите животни и птици са разнообразни – кафяви мечки, елени, зайци, лисици, язовци, орли, соколи, сови, жерави, лебеди, щъркели. В реките плуват пъстърви, щуки, костури и шарани.

Население

Официалният език на Австрия е немският. Над 90 процента от жителите са австрийци. Има и малобройни малцинствени групи от славяни, турци и унгарци.

Природните ресурси на Австрия са въглища, желязна руда, петрол, природен газ и магнезит (използван за производство на магнезий). Страната е един от водещите световни производители на природен магнезит.

Австрия използва по-малко от половината си земя за селско стопанство и пасища.

Основните култури са захарно цвекло, царевица, пшеница, ечемик, картофи, ябълки и ръж. Като домашни животни се отглеждат свине, едър добитък и птици.

История

През дългата си история Австрия е нападана от римляни, германци, славяни, унгарци и други. Германската династия Хабсбурги я управлява заедно с други области от Европа от 1282 до 1918 г. През XIX век Хабсбургите присъединяват Унгария и създават империята Австро-Унгария, която владее голяма част от Централна и Източна Европа. След разпадането на империята през 1918 г. страната намалява до една осма от първоначалните си размери.

През 1938 г. войските на Хитлер нахлуват в Австрия и тя става част от нацистка Германия. През 1945 г., след поражението на Германия във Втората световна война, страната е разделена на четири зони, всяка от които е окупирана съответно от Съединените щати, Великобритания, Франция и Съветския съюз. Правителството на Австрия има ограничена власт.

През 1955 г. Австрия получава независимост, след като лидерите й обещават да пазят неутралитет, което означава да не се намесват във външните събития. Получава политическа и икономическа стабилност през 70-те години на XX век. През 90-те години на XX век обаче някои политици започват да обвиняват имигрантите за престъпността и икономическите проблеми. Други се противопоставят на тези възгледи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

9 + 1 =