Home / Пътеводител / Градове / Александрия – перлата на Средиземноморието

Александрия – перлата на Средиземноморието

Александрия

Снимка: Айман Заид

Град Александрия е основан от Александър Велики, когато завладява Древния Египет през 332 г. пр.Хр. Стотици години тя е столица на Египет. Днес е главното морско пристанище на страната. Намира се на брега на Средиземно море, на северозапад от Кайро.

В Александрия има каменни постройки, които датират от времето, когато градът е бил част от Римската империя. Сред тях са амфитеатър и Колоната на Помпей, издигната през 297 г. Има и древни гробници, наречени катакомби.

Сред главните стопански дейности на Александрия са корабоплаването, банковото дело и производството на тъкани. В града е съсредоточена около една трета от икономиката на Египет. Основно се изнася памук.

Александър Велики, гръцкият завоевател, основава Александрия като морска база и търговски център. След смъртта му през 323 г. пр.Хр. властта над града преминава у един от неговите генерали Птолемей I Сотер. Птолемей обявява Александрия за столица на Египет и скоро тя става най-важният град в света. Гръцки образовани люде и учени отиват там да изучат трудовете, събрани в голямата й библиотека. Фарос – фарът, построен в пристанището на Александрия е бил едно от Седемте чудеса на света.

Александрия попада под римска власт през 30 г. пр.Хр. и под арабско управление през 642 г. Арабите построяват нова столица Кайро и изоставят Александрия. През 1517 г. тя е завладяна отново, този път от турците. Към края на XVIII век след построяването на канали, свързващи я с река Нил. Днес Александрия остава процъвтяващ пристанищен град.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

26 + = 34