Home / Любопитно / Аденската цивилизация

Аденската цивилизация

Аденската цивилизация

Местното американско племе адена населявало обширна област в днешната южна част на Охайо. Културата на адена процъфтявала от около 500 г. пр. Хр. до 100 г. Тези индианци са известни главно с могилите от пръст, които издигали. Името адена идва от названието на място, където археолозите откриват техни могили в началото на XX век.

>>> Пътеводител Ofertito

Адена обитавали стотици малки селища по течението на река Охайо. Живеели в конусообразни жилища и се изхранвали с лов, риболов и събиране на плодове и диви растения. Правели си сечива от дърво, кости и мед. Тъчели платно и изработвали прости съдове от глина.

Адена изградили стотици могили от пръст в областта, която днес се разпростира в Охайо. Индиана, Кентъки, западна Вирджиния и Пенсилвания. Доста от тях са били погребални. Много от могилите на адена имали прости форми – кръгове и правоъгълници. Други могили били изваяни като животни. Най-прочута е Голямата змийска могила до Пийбълс, Охайо. Тя наподобява огромна змия и е дълга близо 400 метра.

>>> Забележителности по света

Никой не знае със сигурност какво се случило с племето адена след 100 г. от новата ера. Някои учени смятат, че са се смесили със народа хоупуел, който развил подобна култура на обитаваната от адена територия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

39 + = 48