Абу Даби

град Абу Даби

Абу Даби е столицата на Обединените арабски емирства (ОАЕ), съюз на арабски държави в Арабския полуостров. Той е столица и на емирството Абу Даби, най-голямата от седемте държави.

Град Абу Даби заема значителна част от малък триъгълен остров в Персийския залив. Островът е свързан със сушата посредством къс мост.

Местни племена заселват Абу Даби през 1761 г. През по-голяма част от историята си градът остава малък и недоразвит. Това се променя, когато през 1958 г. в Абу Даби са открити богати залежи от петрол. Приходите от него са използвани за модернизиране на града. Прокарани са електричество и течаща вода, изградена е централна канализация. Построени са съвременни сгради и ново пристанище. С модернизацията населението нараства.

Обединените арабски емирства получават независимост от Великобритания през 1971 г. Абу Даби става постоянна столица на федерацията в началото на 90-те години на XX век.

Една от забележителностите в Абу Даби е джамията “Шейх Зайед”. Тя носи името на дългогодишен владетел на ОАЕ. Султанът е погребан в джамията след смъртта му през 2004 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

6 + 1 =